Snart dags för Chark-SM 2018

Det är mindre än en månad kvar till den stora branschdagen Chark-SM och nu har alla tävlingsbidrag blivit bedömda. Svenskt kött kommer att finnas på plats tillsammans med Svenskmärkning på den stora Charkdagen och prisutdelningen i Göteborg den 8 november.
Vindelnrökt fläskkarré i tunnbröd med bakat äpple och senapsmajonnäs

I veckan som gått har cirka 700 tävlingsbidrag bedömts av ett 40-tal särskilt utvalda domare i den stora kvalitetstävlingen Chark-SM som arrangeras vart annat år. Det var totalt 55 olika företag som skickade in sina kvalitetsprodukter för bedömning i 17 klasser. I varje klass kommer en svensk mästare att koras som bedöms hålla extra hög kvalitet.

Den stora Charkdagen och prisutdelningen sker den 8 november i Eriksbergshallen i Göteborg På Prisutdelningen av de 17 Svenska Mästarna, 2 hedersutmärkelser och kvalitetsstämplarna i guld, silver och brons sker den 8 november då hela charkbranschen möts i Eriksbergshallen i Göteborg. Svenskt Kött som sponsor kommer givetvis vara på plats i Göteborg och med oss har vi Svenskmärkning som kommer prata om märkningen Kött från Sverige.

Tips på recept med charkuterier

Efter Chark-SM 2016 bad vi kocken Thomas Sjögren, Årets Kock 2015, att ta fram recept på sina favoriter bland de produkter som blev Svenska Mästare. Resultatet blev fantastiskt goda rätter som visar på bredden i hur man kan använda charkuterier i matlagning.

Recepten

Bakad morot med isterbands-strössel och ancho-majonnäs, isterbanden som användes i den här rätten var Wiktor Olssons isterband som vann klassen isterband 2016.

 Vindelnrökt fläskkarré i tunnbröd med bakat äpple och senapsmajonnäs, Thomas Sjögren kommer själv från Vindeln och den här rätten är en variant på hans barndoms favoritmatsäck som var gjord på just vindelnrökt fläskkarré. Fläskkarrén vann klassen rökta helköttsprodukter 2016.

Bakad hälleflundra med ragu på Pusta-korv och paprika, en härlig varmrätt med fisk och en ragu på Pusta-korv från Tulip som vann klassen kryddiga korvar 2016.

Aktuellt

Svenskt Kött på TikTok

Svenskt Kött på TikTok

Nyligen la vi till en kanal bland våra sociala medier och numera finns Svenskt Kött på TikTok.

Hur tillagar man kött?

Hur tillagar man kött?

Måste man torka av köttet? Varför ska man bryna grytbitar och när är bäst att krydda köttet? Här är svaren på de vanligaste frågorna om hur man tillagar kött.

Var kommer maten ifrån?

Var kommer maten ifrån?

Att ha mat på bordet är något vi i Sverige ofta tar för givet. Men var kommer maten ifrån och vilka ansträngningar ligger bakom produktionen?

Rulla till toppen