Svensk oxkind på Årets Kock

Svenskt kött stod på menyn när banketten för Årets Kock avnjöts i Göteborg den 5 februari. Oxkinderna till varmrätten kom från KLS Ugglarps och lovordades av kockarna.

När vinnaren Thomas Sjögren hade korats till Årets Kock 2015 blev det bankett på kvällen. Som varmrätt serverades porterkokt oxkind från svenska gårdar, syrade grönsaker, potatispuré, persiljemajonnäs och portersky.

Bankettmenyn skapades av Krister Dahl, Executive Chef på Gothia Towers och tidigare lagledare för Kocklandslaget. Han var mycket nöjd med oxkinderna som han fick från KLS Ugglarps.

- Det är en alltid trygghet att få jobba med en så bra produkt. Speciellt när man lagar den till 900 kollegor i branschen, säger Krister Dahl.

Styckningshantverk

Det många inte vet är att det ligger ett stort styckningshantverk bakom varje oxkind som serveras.

Oxkind har blivit en populär rätt på svenska restauranger de senaste åren. För att stycka fram en fin oxkind krävs dock goda styckningskunskaper. Innan oxkinderna levereras kvalitetssäkras de alltid genom att Livsmedelsverkets personal lägger snitt i dem då man letar efter en parasit som heter dynt. Hur snitten läggs har stor betydelse för det slutliga styckningsresultatet och sen krävs det en duktig styckare för att skära fram en fin detalj.

– Vi på KLS Ugglarps har idag ett nära samarbete med Livsmedelsverkets personal, säger Anders Lundbladh, platschef för enheterna i Hörby och Ugglarp, och våra kompetenta styckare gör ett mycket bra arbete med att få fram fina oxkinder.

Ta till vara hela djuret

KLS Ugglarps arbetar efter devisen att ta vara på så mycket som möjligt av de slaktade djuren och det kräver då ett ständigt pågående arbete med att förbättra slakt- och styckningstekniken. Att KLS Ugglarps nu fick leverera oxkind till Årets Kocks bankett ser man som ett kvitto på att de kan leva upp till toppkockarnas förväntningar.

– Just vår hantering av oxkind får vi mycket beröm för, säger Anders Lundbladh.

Nyheter Blogg Press Filmrum Kötthack Köttpodden