Svensk unggris tävlingsråvara i Bocuse d’Or 2014!

Den 7-8 maj arrangeras Bocuse d’Or Europe, Kock-EM i Stockholm i samband med Gastro Nord. Att svensk unggris utsetts till tävlingsråvara är ett bevis på att svenskt griskött håller en mycket hög klass.

Branschorganisationen Svenskt Kött har under 3 års tid arbetat för att få svensk unggris som tävlingsråvara i den prestigefyllda tävlingen.

De detaljer av unggris som kockarna har att arbeta med är skinka på ben plus fot och ytterligare tre fötter. Dessutom ska de använda antingen blod och/eller fjälster av gristarm.

– Svenskt griskött är en unik produkt och vi vill visa på de smakupplevelser som svenskt griskött ger. Styckdetaljerna är framtagna för att stimulera till användande av hela djuret. säger Maria Forshufvud för Svenskt Kött.

Tävlingsråvara från Havor på Gotland

Svensk unggris föds upp på ett flertal gårdar i Sverige. Unggrisen som har valts ut till Bocuse d’Or Europe kommer från Havor som är ett familjejordbruk på Gotland där släktgården gått i arv i elva generationer.

På gården får grisarna foder som kommer från det egna lantbruket eller omkringliggande gårdar. Foderblandningarna innehåller ärtor, åkerbönor, korn, vete och rågvete.

Hälften så stor gris

Unggrisarna är noga utvalda inom ett smalt viktintervall för att säkerställa en hög och jämn kvalitet. Åldern är cirka 16 veckor och grisarna väger runt 60 kilo vilket är ungefär hälften av den vikt en fullvuxen gris har när den slaktas.

– Vi ser fram emot Bocuse d’Or Europe och håller självklart tummarna för att Sveriges kandidat Tommy Myllymäki ska få en bra placering, säger Maria Forshufvud, vd för Svenskt Kött.


Nyheter Blogg Press Filmrum Kötthack Köttpodden