Svenskt griskött kan bli tävlingsråvara i VM för kockar

Världens mest prestigefyllda kocktävling – VM för kockar – Bocuse d’Or använder råvaror av mycket hög klass vid tävlandet. Nu vill de svenska producenterna av griskött få möjlighet att visa upp sin produkt och de siktar högt. Tillsammans med Gastronomi Sverige ansöker de om att få vara leverantör av tävlingsråvara till Bocuse d’Or. Det kan bli aktuellt redan 2013 eller 2014.

- Det är de svenska stjärnkockarna som har satt oss på spåret med att ansöka. Svenskt griskött håller hög internationell kvalité och vi ansöker tillsammans med Svenska Bocuse d'Or Akademien och Gastronomi Sverige för att få svenskt griskött som tävlingsråvara i ett kommande Bocuse d´Or, säger Maria Forshufvud, vd för branschorganisationen Svenskt Kött.


Sverige har en bra djuruppfödning och har i många år arbetat förebyggande för att hålla en hög hälsostatus hos grisarna. Sverige var först med att förbjuda förebyggande antibiotika i fodret och har dessutom, till skillnad från andra länder, nolltolerans mot salmonella. Knorren är den svenska grisens adelsmärke eftersom svenska grisar får ha knorren kvar - ett tydligt tecken på att grisen har det bra.


I kommande VM, den 25-26 januari, är lammkött och marulk de utvalda råvarorna som den svenske representanten Tommy Myllymäki nu tränar på. Det är en lång process att ta fram tävlingsrätterna som ska tillagas på fem timmar och visas upp för en jury bestående av framstående kockar från 24 länder.


Sverige har positionerat sig bra i Bocuse d'Or genom tiderna. Mathias Dahlgren, restaurang Mathias Dahlgren Grand Hôtel, vann guld 1997 med just griskött. Sverige har också tagit tre silvermedaljer, den senaste vid förra VM 2009 av Jonas Lundgren.


Kontakt:


Ingela Stenson


Generalsekreterare i Svenska Bocuse d'Or Akademien och Gastronomi Sverige


ingela.stenson@unitedminds.se


070 724 09 78


Maria Forshufvud


vd Svenskt Kött


maria.forshufvud@svensktkott.se


072 741 64 90


Filer:


Pressmeddelandet som pdf


BILD Svenskt griskött


 

Nyheter Blogg Press Filmrum Kötthack Köttpodden