Svenskt kött i julmaten

Julmat ska göras på svenskt kött. Det är en av trenderna för årets julbord, enligt en undersökning av Livsmedelsföretagen.

– Många planerar att satsa på matkvalitet i jul. Det tydligaste uttrycket för detta är ett ökat sug efter svenska råvaror, särskilt när det gäller kött- och charkprodukterna, säger Livsmedelsföretagens vd Marie Söderqvist.

Fler vill ha svenskt och högre kvalitet än förra året

1 av 3 konsumenter kommer att ha fler helsvenska kött- och charkprodukter än vad de hade förra julen, enligt undersökningen. Och 1 av 4 konsumenter planerar att äta lite dyrare kött- och charkprodukter med högre kvalitet än i förra året

Varannan konsument tycker att det mycket viktigt att de charkprodukter de äter endast består av svensk råvara. Bara 5 procent tycker att det inte alls är viktigt.

Enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturenkät ser 2 av 3 företag en ökande efterfrågan på produkter med svenska råvaror och 9 av 10 företag anser att det innebär konkurrensfördelar att ha mer svenskt i sortimentet.

– Företagen satsar stort på att kunna erbjuda produkter från svenska råvaror och ofta följer högre kvalitet med det. Exempelvis hade samtliga vinnarprodukter på årets Chark-SM enbart svensk köttråvara, säger Marie Söderqvist som tror att den allt intensivare debatten om djuruppfödningen och klimatförändringarna gynnat det svenska köttet.

Nyheter Blogg Press Filmrum Kötthack Köttpodden