Svenskt kött välkomnar förslag om ändrade upphandlingsregler

Regeringen är på väg att helt skriva om lagstiftningen för offentlig upphandling, skriver Dagens Nyheter. En konsekvens blir att svensk djurskyddslag ska gälla vid upphandling. 

– Inte en dag för tidigt, kommenterar Svenskt kötts vd Maria Forshufvud.

På torsdagens regeringssammanträde fattade regeringen beslut om ett 1 200-sidigt dokument som nu skickas på granskning till Lagrådet. Förslaget omfattar all offentlig upphandling i Sverige och är den mest omfattande lagstiftning som kommer att ske under nuvarande mandatperiod.

En del i lagstiftningen handlar om hur det offentliga ska hantera inköp av livsmedel. Under senare år har svenska bönder återkommande protesterat mot att kommuner valt billigare utlandsproducerade livsmedel framför svenska varor.

– Vi har en lagstiftning som sätter en hög nivå på djurskyddet och som alla våra livsmedelsproducenter har att följa. Det vore väldigt märkligt om den offentliga sektorn ställer krav som är lägre än den lagstiftning som vi har i Sverige, säger civilminister Ardalan Shekarabi.

Skamligt dålig hantering

– Jag tycker det är skamligt att den offentliga sektorn i Sverige har hanterat den här frågan om djurskydd på ett minst sagt vårdslöst sätt, säger civilminister Ardalan Shekarabi.

Svenskt kötts vd Maria Forshufvud välkomnar förslaget.

– Att Sverige har ett unikt djurskydd som kommunerna väljer bort i sin upphandling har vi påpekat gång på gång. Vi är glada över att regeringen har tagit det här steget och hoppas att lagstiftningen går igenom, säger Maria Forshufvud.

Den nya lagstiftningen är inte tvingande, men regeringen kommer att ge den nya Upphandlingsmyndigheten i uppdrag att ta fram tydliga rekommendationer om att man ska ställa krav åtminstone i nivå med den lagstiftning vi har.

Läs hela artikeln i Dagens Nyheter

Nyheter Blogg Press Filmrum Kötthack Köttpodden