Sverige får landslag i charkuteri

Landslaget ska bestå av certifierade mästare i charkuteri och är ett led i branschens Mästarprogram, som möjliggörs genom pengar från Matlandet Sverige. Svenska landslaget i charkuteri presenteras under våren 2014.

Köttbranschens Riksförbund, som företräder små och medelstora charkuteriföretag, har tagit initiativ till bildandet av ett svenskt landslag i charkuteri. Syftet är att lyfta fram charkuteriyrket och att få ett mått på hur den svenska charkuteribranschen står sig i jämförelse med andra länder.

Landslaget i charkuteri presenteras i vår

Nu förbereder sig de svenska certifierade Mästarna i Charkuteri för ett nytt steg i sin utveckling - att bilda ett landslag och representera Sverige i framtida möten och utmaningar inom charkuteriområdet.

Svenska Landslagets charkuterister presenteras under våren nästa år. Första gången vi får se vårt nya landslag blir under nästkommande höst 2014.

Kvaliteten hänger på kompetens hos charkuterister

- Vi behöver ständigt utvecklas, men det kräver välutbildade charkuterister. Kvaliteten hos de svenska charkuterierna står och faller med den kompetens som våra charkuterister har. Kan vi som branschorganisation ge extra glans åt skickliga utövare av yrket, bör vi ta den chansen, säger Patrik Andersson, Köttbranschens Riksförbunds ordförande och vd på Siljans Chark.

Vill uppvärdera yrket

Satsningen är ett led i branschens Mästarprogram för att få fler charkuterister att avlägga Mästarprovet och få  Mästarbrev. Som en följd av detta hoppas branschen att yrket ska uppvärderas rejält och att konsumenterna är beredda att betala lite mer för charkuterier av högre kvalitet.

- Nu är den äldre generationen på väg att pensioneras och vi behöver nya charkuterister som tar över, där gammal tradition kombineras med internationella influenser, säger Patrik Andersson.

Mästarprogrammet möjliggörs genom pengar inom regeringens satsning på Matlandet Sverige.
Nyheter Blogg Press Filmrum Kötthack Köttpodden