Titta efter märket när du handlar kött och charkuterier!

Det finns många märkningar med de svenska färgerna och/eller ordet “svenskt” i namnet men bara ett Svenskt kött-märke med tydliga kriterier för vad som krävs för att märket ska få användas.


Svenskt kött är en ursprungsmärkning som bara får användas av den som uppfyller våra strikta krav.

Märket Svenskt kött visar att köttet i produkten kommer från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige. Produkten är även förädlad och förpackad i Sverige.

Många goda skäl att välja svenskt

Det finns många goda skäl att välja svenskt kött och svenska charkuterier. Det är egentligen självklara saker som att i Sverige är korna ute på sommarbete och grisarna har tillgång till strö och får behålla sin knorr. Användningen av antibiotika är den lägsta i EU och djuren föds upp enligt världens mest omfattande djurskyddslag. Den svenska djuruppfödningen skapar dessutom jobb i Sverige.

Märket Svenskt kött bidrar till att öka medvetenheten kring ursprunget på råvaran i de svenska charkuterierna och det svenska hela köttet.

Samarbete med dagligvaruhandeln och LRF

Axfood, Bergendahls, Coop, ICA, Lidl och LRF står bakom märket. Idag är cirka 135 svenska företag märkesanvändare, det är allt från stora kedjor till charkuteritillverkare och köttproducenter. Hela listan hittar du på svensktkött.se. 

Branschorganisationen Svenskt kött äger, administrerar och kontrollerar med hjälp av andra part ursprungsmärkningen Svenskt kött. Märket Svenskt kött registrerades i augusti 2011 hos Patent- och Registreringsverket.
Nyheter Blogg Press Filmrum Kötthack Köttpodden