Svenska intressen, med Svenskt Kött
i spetsen, kämpar för att den svenska unggrisen ska bli tävlingsråvara
när Sverige och Stockholm är värd för Europatävlingen Bocues d’Or Europé
2014.
Jonas Dahlbom lagade svenskt griskött i Lyon
Ett led i detta var att man i oktober förra året hade en temakväll
med den svenska unggrisen på den välkända Lyon-restaurangen Les potager
des Halles. Den prisbelönta svenska kocken Jonas Dahlbom och Les
Potagers köksmästare Franck Delhoum lagade olika kreationer av det
mjälla svinköttet som hade fraktas ner från Sverige. Och köttet och
rätterna fick stor uppskattning av de ätande.
Serveras igen under hela veckan
På Les potager des Halles blev man så förtjusta i grisköttet att man
vill servera det under årets gastronomiska höjdpunkt, Bocuse d’Or. Och
så blev det. Två rätter, konfiterad fläskkarré med kamamoto-ostron och
unggrillad kotlettrad med vitlök, timjan, russin och svart tryffel stod
på menyn när man började matfestivalen den 26 januari.
Gästerna var dock så ivriga att prova rätterna att efter bara tre
dagar var all unggris slut. Den svenska unggrisen gjorde alltså till om
med större succé än väntat.
Enligt restaurangen var köttet mycket uppskattat, och uppfattades som smakrikt, mört och saftigt.