Unggrisen åts upp i Lyon

Den här veckan, när den världsberömda tävlingen Bocuse d'Or (VM professionell matlagning) äger rum i Lyon, har den svenska unggrisen vunnit mångas hjärtan i den franska gastronomins huvudstad.

Svenska intressen, med Svenskt Kött i spetsen, kämpar för att den svenska unggrisen ska bli tävlingsråvara när Sverige och Stockholm är värd för Europatävlingen Bocues d'Or Europé 2014.

Jonas Dahlbom lagade svenskt griskött i Lyon

Ett led i detta var att man i oktober förra året hade en temakväll med den svenska unggrisen på den välkända Lyon-restaurangen Les potager des Halles. Den prisbelönta svenska kocken Jonas Dahlbom och Les Potagers köksmästare Franck Delhoum lagade olika kreationer av det mjälla svinköttet som hade fraktas ner från Sverige. Och köttet och rätterna fick stor uppskattning av de ätande.

Serveras igen under hela veckan

På Les potager des Halles blev man så förtjusta i grisköttet att man vill servera det under årets gastronomiska höjdpunkt, Bocuse d'Or. Och så blev det. Två rätter, konfiterad fläskkarré med kamamoto-ostron och unggrillad kotlettrad med vitlök, timjan, russin och svart tryffel stod på menyn när man började matfestivalen den 26 januari.

Gästerna var dock så ivriga att prova rätterna att efter bara tre dagar var all unggris slut. Den svenska unggrisen gjorde alltså till om med större succé än väntat.

Enligt restaurangen var köttet mycket uppskattat, och uppfattades som smakrikt, mört och saftigt.


Nyheter Blogg Press Filmrum Kötthack Köttpodden