"Utmärkt svenskt" från ICA

Utmärkt svenskt är ett nytt sortiment av nötkött hos ICA. Det kommer från utvalda gårdar och endast kött från stut, kviga, ungko och ko klassar in. Förpackningarna är tydligt märkta med "Svenskt kött".

Utmärkt Svenskt-sortimentet består av 10-15 olika detaljer, både klassiker som entrecôte och nya detaljer att välja bland. Luffarbiff och högrevskärna till exempel.

Ser styrkor och svagheter med kvalitet

I ICAs butiker är ungefär 80 procent av allt nötkött svenskt. Färskvaruchef Dan Jacobsson berättar i tidningen Kött och Chark om satsningen och ser både styrkor och svagheter med kvaliteten på det inhemska köttet av idag.

- Det finns fantastiskt bra svenskt nötkött, men också en del som inte lever upp till den standard man skulle önska. Vi har bra matsäkerhet och djurvälfärd et cetera, men för stora variationer i ätkvaliteten.

Märkt med "Svenskt kött"

På förpackningen finns märket Svenskt kött tydligt placerat och det finns information om köttets mörhet och smakintensitet, samt en beskrivning av detaljens smak.

Utvalda djur

Enligt ICA är kött från stut, kviga, ungko och ko mörare och mer smakrikt kött än ungtjur, som annars är vanligast på marknaden. Urvalet gör att även traditionellt stek- och kokkött blir mört nog att lägga direkt i pannan eller på grillen.

Satsning på bättre svenskt kött

ICA vill visa att det är skillnad på kvalitet beroende på vilket kött du väljer. Med ett sortiment som garanterar hög kvalitet varje gång vill de uppmuntra fler att våga välja ett bättre svenskt kött.Nyheter Blogg Press Filmrum Kötthack Köttpodden