Mat för båt och husvagn

När du lagar mat i trånga utrymmen är det praktiskt att laga allt i samma panna.

Låt inte det trånga köksutrymmet i båten eller husvagnen skrämma dig från att laga härlig mat utifrån råvaror. Det är praktiskt med små kök, du har allt i närheten. Dessutom kan det kännas som en utmaning att laga läckra rätter och variera sig med begränsade resurser.


 


Satsa på ett bra basförråd. Du vet inte vad som finns i de små butikerna där du lägger till med båten eller stannar för natten med husvagnen. Det är spännande och roligt att ha utrymme att prova lokala specialiteter som traktens rökta skinka eller berömda korv.


Glöm inte att komplettera med färska grönsaker, frukt och bär. Jordgubbar säljs överallt där turister rör sig. Framåt sommaren kan du själv ofta plocka vildhallon och blåbär. Salladen till köttbiten blir extra god med en näve vilda bär på toppen.


Om det kommer ordentligt med regn kan de första gula kantarellerna plockas redan i juli. Smörstekta kantareller passar fint till grillat kött.


Ett bra sätt att laga mat i små utrymmen är att lägga allt i samma panna. Börja med att koka potatis, ris eller pasta och håll varmt. Laga sedan kött och grönsaker i pannan.


 


Basförråd
Torkade örtkryddor
Baskryddor som curry, paprikapulver och muskotnöt
Rapsolja till matlagning
Olivolja till sallader
Två sorters vinäger, en röd och en vit
Senap
Tomatpuré
Chilisås
Körsbärstomater på burk
Soja
Buljongtärningar


 


 


Recept:
» Kassler med blomkålscurry
» Lövbiffsgryta med chorizo
» Lammfärssallad

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007