Kocktävlingen Sveriges Köttkock avgjord i Strängnäs

Tre kockar tävlade om titeln Sveriges Köttkock på Västervikstorget i Strängnäs den 27 augusti. Vann gjorde Fredrik Andersson, med sin rätt Fläskrulle på sida & fläskkarré, serveras med rökt revbensspjäll, selleripuré, kummingrönsaker, fylld potatis och karamelliserad löksky.

 Mat-Tina Nordström höll i tävlingen framför en tusenhövdad publik som i strålande sommarsol intresserat följde kockarnas arbete.

 -Självklart kommer vinnarrätten att serveras på Råda Säteri och Gästgiveri, sa en överlyckling Fredrik Andersson.

 Förutom äran kan Fredrik kan glädja sig åt 15 000 kronor, en praktikvecka hos Christer Lingström och en vin- och matresa till Sydamerika.

  Det var endast en handfull poäng som skiljde vinnaren från Daniel Müllern, Ystad och Jens Bergstrand, Stockholm. Juryn, som leddes av Christer Lingström hade ett tufft arbete att utse den segrande rätten.

-Det var tur att de här tre killarna inte var med och tävlade när jag gjorde det. I så fall hade jag nog inte vunnit, sa Christer Lingström.

 -Det är fantastiskt att se de duktiga kockarna hantera svenskt griskött med sådan kunskap och fantasi. Revbensspjäll och sida är idag inte de vanligaste rätterna vi hittar på à la carte menyerna. Men med smak, klimat och pristänk borde de ha en given plats. Och så tror och hoppas jag att det blir, säger Ella Nilsson, VD, Svensk Köttinformation.

  Lars-Göran Pettersson, ordförande i LRF, invigde Bondens egen marknad, som gick av stapeln samtidigt som tävlingen.

 Under tävlingens gång kunde inbjudna matpersonligheter och samt den intresserade allmänheten ta del av olika arrangemang.

 Sjöflyg, vinprovning och kockduell mellan kommunalråden Björn Lind och Tord Tjernström stod på programmet. Bondens egen marknad serverade lunch med grillat svenskt griskött.

 Jordbruksminister Eskil Erlandsson talade om Sverige som det nya matlandet och överlämnade priset till Fredrik Andersson, som även kommer att få sitt porträtt målat av Lena Linderholm. Dagen avslutades med festmiddag på Hotell Rogge för finalister och inbjudna. 

 Redan kl 05.00 morgonen därpå fanns Fredrik i studion Stockholm för medverkan i Nyhetsmorgon i TV4.

 Under rubriken Bildbank i menyn till vänster finns fria pressbilder för nerladdning

 

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007