Konsekvenstänk viktigt när du väljer kött

Boken "En hyllning till svenskt nötkött" gör dig medveten, så att du kan ha konsekvenstänk när du tar beslut om vilket kött du köper.

Importen av nötkött ökar och den svenska produktionen minskar. Samtidigt visar undersökningar att den medvetna konsumenten helst vill köpa närproducerat.

Värdet av svensk nötköttsproduktion:

  • Produktion inom landet - jobben i Sverige
  • Öppet landskap - Sveriges svar på regnskogen
  • God djuromsorg - en av världens bästa
  • "Kortrest" kött - korta och miljövänliga transporter
  • Säkert kött - kontroll från hage till mage

Det svenska nötköttet från hage till mage

I boken "En hyllning till svenskt nötkött" får du följa det svenska nötköttet från gården, där bönderna berättar om sin vardag med nötkreaturen, till hantering och förvaring av kött och slutligen till den färdiga rätten på tallriken.

I ett särskilt kapitel beskrivs nötkreaturens roll i kretsloppet och miljön. Boken innehåller reportage från en "grön" gård och från en restaurang där kocken tar tillvara hela djuret. Under rubriken Berömda nöt förmedlas intressant kuriosa med bland andra stjärnbilden oxen, Tjuren Ferdinand och oxen i Oxdragarsång.

Nya recept har skapats av bland andra Mat-Tina Nordström, Sveriges Köttkock Fredrik Andersson och Jonas Lundgren, som vunnit silver i Bocuse d'Or, även kallat kock-VM.

"Kunglig hovleverantör"

De första som fick var sitt exemplar av "En hyllning till svenskt nötkött" var HMK Carl XVI Gustaf och Prins Carl Philip.

Det skedde i samband med Stenhammardagen den 7 juni, där Kungen var värd för en dag om djuromsorg. Inger Pehrson, generalsekreterare i Sveriges Nötköttsproducenter, överlämnade böckerna och blev på så sätt "Kunglig hovleverantör" för en dag.

 

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007