Låt förnuftet styra - inte plånboken

Under hösten importeras billigt nötkött från Nord- och Sydamerika till Europa. Statens veterinärmedicinska anstalt informerar om att köttet kan vara smittat med multiresistenta bakterier. Var smart! Välj svenskt nötkött

I veckan ökas importkvoten för nötkött från Nord- och Sydamerika till EU-länderna från tidigare 180 000 ton till 220 000 ton, en ökning med 40 000 ton.

 

De styckningsdelar som främst importeras till Sverige är filé, biff och entrecôte. Priserna är låga eftersom köttet producerats under helt andra förutsättningar än svenskt kött. Bland annat utfodras djuren med antibiotika för att förebygga sjukdomar.

 

Långsiktigt arbete

Sedan 1986 är det i Sverige förbjudet att ge djur antibiotika annat än i medicinskt syfte.

Först 2006 fattade EU samma beslut.

 

Svenska bönders långsiktiga och enträgna arbete hoppas vi nu ska ge utdelning genom att både konsumenter och storhushåll väljer svenskt nötkött. För att hålla prisbilden finns möjligheten att välja prisvärda, välsmakande och variationsrika delar från djurets framdel.

 

Information från SVA

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, informerar om att det importerade nötköttet från Nord- och Sydamerika kan innehålla multiresistenta bakterier. I värsta fall kan de leda till svåra infektioner som antibiotika inte kan avhjälpa.

 

Det gäller för konsumenten att fråga i livsmedelsbutiken och på restaurangen hur köttet är producerat och därefter göra ett medvetet val.

 

Vad kan du göra?

Som enskild konsument kan du:

  • hänga på Svensk Köttinformations filéfria år och lära dig mer om fördelar med framdelar
  • välja svenskt kött som är garanterat fritt från antibiotika
  • fråga i butik och på restaurang varifrån köttet kommer och hur det är producerat

Läs mer!
»2009 filéfritt år
»SMART välja svenskt nötkött
»Om multiresistenta bakterier

 

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007