Matiga sportlovsmackor

Sportlovsledig? Då kan du behöva några tips på matiga mackor. De passar lika bra för dig som firar sportlov hemma som för dig som åker till fjälls.

När du ska bre mackor gäller att du väljer både pålägg och bröd med omsorg. Du som ger dig ut på tur eller nerför pisten på sportlovet behöver fylla på med protein för att dina muskler ska orka. Köttpålägg mättar och bygger muskler till skillnad från marmelad, som bara ger tomma kalorier.

Lättlagat

Macka är bra lunch för lediga ungdomar utan hemmavarande vuxna. Lätt att laga och kräver ingen spis. Vill du underlätta för dina sportlovslediga ungdomar, se till att det finns flera sorters läckra köttpålägg i kylen.

Ett par av våra mackor kräver lite mer kockkunskaper, men pålägget kan göras klart dagen innan och förvaras i kyl. Det är praktiskt att kyla ner pålägget om mackorna ska packas som matsäck. Hårdkokta ägg, grönsaker och smaksättningar är också bra att ha på lut. Då kan ungdomarna enkelt kombinera ihop en nyttig macka. Du kan vara säker på att de blir mätta i magen.

Välj näringsrikt pålägg

Det första du ska välja är brödet. Välj gärna ett bröd bakat av surdeg och fullkorn. Bre brödet med Bregott eller färskost (som exempelvis philadelphia). Då har du en bra bas för din macka.

Sedan är det dags att välja pålägg. Bra köttpålägg är rostbiff, pastrami, skinka, leverpastej, rökt nötkött eller saltrulle. Finns det överbliven söndagsstek hemma passar den utmärkt som pålägg på lunchmackan. Ja, nästan allt kött kan skivas tunt och läggas på macka.

För att komplettera näringsmässigt och sätta extra smak kan du lägga till goda grönsaker. De ger också fin färg och krispighet . Sätt extra smak med dijonsenap (som är osötad), kapris eller inlagd gurka.

Packa praktiskt

För dig som packar matsäck är det praktiskt att välja ett bröd som omsluter pålägget. Då är det lätt att både packa och äta. Slå in matsäcks-mackorna i smörgåspapper eller plastfolie och packa dem i en burk med lock.

Här kommer tips på lättlagade mackor med näringsrikt och mättande pålägg. Alla recept är för en person och behöver ingen tillagning

Rågkuse med rökt skinka, 1 portion
3-4 skivor rökt skinka
1 rågkuse
1 röd paprikaring
½ dl groddar
Kesoröra:
1 msk rödlök, finhackad
½ dl keso
1 krm dijonsenap
2 skivor ättiksgurka, finhackad

Lägg skinkan på bottenhalvan av rågkusen. Lägg paprika och groddar ovanpå. Blanda samman kesoröran och toppa med den. Lägg på överhalvan av rågkusen.

Pastrami- wrap, 1 portion
1 tortillabröd eller mjukt tunnbröd
2 msk färskost (philadelphia eller liknande)
2 msk kryddkrasse, finklippt
1 hårdkokt ägg, hackat
3 skivor pastrami
2 sallatsblad

Bre brödet med färskost och strö över krasse. Strö över ägghack och lägg på pastrami och sallat. Rulla till en rulle eller vik till en strut.

Köttbulle-pita, 1 portion
8-10 köttbullar, delade
1 pitabröd
½ dl kinakål, strimlad
1 lökring
1 paprikaring
2 msk hamburgerdressing

Skär en skåra i pitabrödet. Lägg i kinakålen fyll på med köttbullar, lök och paprika. Klicka i dressingen.
Kräver tillagning

Het chorizomacka
1 chorizo
1 skiva surdegsbröd
2 msk gul lök, hackad
1 tsk smör
1 krm dijonsenap
½ dl kinakål, strimlad
3 skivor saltgurka

Skär chorizon i sneda skivor, ca 1 cm tjocka. Lägg dem i kall panna, hetta upp och stek korven till fin färg. Ta upp och fräs löken mjuk och gyllene i smör.
Lägg kinakålen på brödet, lägg på korven och bre lite senap ovanpå. Toppa med saltgurka.

Tönnebromacka, 1 portion
4-5 skivor falukorv
1 ägg
salt och malen vitpeppar
1 skiva rågbröd
1 tsk bregott
4-5 rucolablad
1 paprikaring

Lägg falukorvskivorna i kall panna, hetta upp och stek dem till fin färg. Vändstek ägget och krydda med salt och peppar.
Bre brödskivan och lägg på rucola, paprika och ägg. Lägg falukorven överst.

 

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007