Satsning på utbildning i kött för Sveriges butiksmedarbetare

Branschorganisationen Svenskt Kött satsar starkt på att höja kunskapen om kött hos butiksanställda runt om i landet i ett utbildningsprojekt som pågår till och med maj 2013.

Svenskt Kött erbjuder en grundutbildning i köttkunskap för butiksmedarbetare. Under hösten är hittills mer än 20 kurstillfällen bokade för personal inom dagligvaruhandeln och gårdsbutiker. Det handlar om utbildning av mer än 300 kursdeltagare som alla arbetar med kött i butik. Målet för hela projektet är att under en treårs-period fram till 2013 öka kunskapen om kött hos totalt 1000 butiksmedarbetare. Under våren har redan ett antal kurser hållits. Intresset är stort, inte minst från de fyra livsmedelskedjorna Axfood, Bergendahls, Coop och ICA.

Öka kunskapen om kött i butik

Under de senaste åren med stor ökning av färdigpackat kött i butiksdiskarna har färre butiker en köttdisk med köttmästare och köttgesäller. Därmed har också kunskapen om kött och möjligheten att hjälpa kunderna minskat.
- Innan vi sökte projektpengar hos Jordbruksverket kontaktade vi ansvariga på några av livsmedelskedjorna för att höra om det fanns ett behov av fortbildning och vi fick ett rungande "ja" till svar från alla. Utbildningen vänder sig även till mindre företag med småskalig slakt och styckning, berätta Maria Forshufvud, vd för Svenskt Kött.

Kursansvariga med bred erfarenhet av kött och butik

Under närmare två år kommer utbildningsansvariga Ella Nilsson och Eric Persson, att resa runt i landet och hålla utbildningarna så nära de lokala butikerna som möjligt. Båda har lång och gedigen erfarenhet av mat, kött och butiksarbete. Eric är matkreatör och utbildare på matbyrån Foodpeople och har bland annat varit aktiv i utvecklandet av matkonceptet Cajsa Warg i Stockholm. Ella Nilsson har tidigare varit TV-kock och vd för Svensk Köttinformation, hon är även initiativtagare till den här utbildningssatsningen.

Mattrender och kundmöten

Utbildningen tar en halvdag och ger butikspersonalen grundläggande kunskaper om kött och modet att förmedla dessa vidare till sina kunder.
- Utbildningen är en perfekt kombination av köttkunskap och aktuella mattrender kopplade till butikens vardag. Många är lite nervösa och berättar att de inte kan någonting om kött. Vår uppgift är att ge de verktyg som behövs för att deltagarna ska känna sig trygga när dom möter konsumentens frågor på butiksgolvet, säger Eric Persson.
- Efter de utbildningar som vi höll under våren har flera kursdeltagare spontant sagt "det här behöver mina kollegor också få veta". Det finns ett stort behov av och intresse för att lära sig mer om kött, menar Ella Nilsson.

Fakta

Utbildningsprojektet "Fråga mig om kött" pågår under 3 år fram tom 2013. Målet är att utbilda 1000 butiksmedarbetare. Deltagaravgiften är 400 kr per kursdeltagare och deltagarna får utöver utbildningen dokumentationen "Fråga mig om kött". Det är ett alldeles nytt och fräscht kursmaterial med aktuell kunskap om kött, producerat för att inspirera och vara butikernas uppslagsbok om kött. Utbildningen genomförs med projektstöd från Jordbruksverket.

Mer information

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007