Svensk gris bjöd på unika smakupplevelser i Lyon

Jonas Dahlbom, känd svensk kock, och Franck Delhoum, kökschef på Les Potager des Halles i Lyon, bjöd på en exklusiv gastronomisk upplevelse med svenskt griskött som huvudråvara.

Svenskt griskött är en unik produkt och präglas av smakrikt och saftigt kött med jämn och hög kvalitet. Detta fick en grupp utvalda franska matjournalister erfara då de under onsdagskvällen bjöds på en unik avsmakningsmeny i Lyon baserad på svensk unggris. Eventet arrangerades av branschorganisationen Svenskt Kött som vill visa på de unika smakupplevelser som svenskt griskött ger. Måltiden är ett led i att visa upp den stolthet Sverige och svenska producenter känner inför att ha utsetts till värdland för EM Bocuse d´Or 2014. 

- Den svenska unggrisen håller hög kvalitet, köttet är mört och har en mycket god grissmak, menar Franck Delhoum, talangfull krögare och kökschef på Les Potager des Halles, Lyon.

Svensk gris är en sällsynthet internationellt. Den svenska grisproduktionen motsvarar knappt en procent av EU:s grisproduktion. Därför är det särskilt roligt att få gästspela på den mycket välrenommerade franska restaurangen i matmeckat Lyon.

- Vi är stolta över den höga kvalitet som svensk grisproduktion håller, säger Jonas Dahlbom, meriterad kock och krögare som kom på fjärde plats i Bocuse d´or 2005. Jonas har också vunnit det svenska mästerskapet i professionell matlagning, Årets Kock, 1996.

Svenskt griskött håller en hög och jämn kvalitet. Svensk djuromsorg är en viktig del av uppfödningen. Ett tydligt tecken på detta är att svenska grisar får behålla sina knorrar. Den svenska djurlagstiftningen är den mest omfattande i världen. Sverige förbjöd redan 1986 förebyggande användning av antibiotika. Och den tuffa svenska smittskyddskontrollen innebär att det svenska grisköttet princip är salmonellafritt.

Mer information

Svenskt Kött informerar om svenskt gris-, nöt- och lammkött och nyttan med svensk djuruppfödning. Märket "Svenskt kött" betyder att all köttråvara i produkten är från djur som är fött, uppfött, slaktat och styckat i Sverige. Hela produkten är tillverkad och förpackad i Sverige. Märket står också för att djuren fötts upp i Sverige enligt svensk djurskyddslag som är världens mest omfattande.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007