Svensk unggris tävlingsråvara i Bocuse d’Or 2014!

Svensk unggris är tävlingsråvara i Bocuse d’Or Europe, Kock-EM 2014.
– Vi är oerhört stolta och glada. Detta är ett bevis på att vårt fina svenska griskött håller en mycket hög klass, säger Maria Forshufvud, vd för Svenskt Kött.

Den 7-8 maj arrangeras Bocuse d’Or Europe, Kock-EM i Stockholm i samband med Gastro Nord. Branschorganisationen Svenskt Kött har under 3 års tid arbetat för att få svensk unggris som tävlingsråvara i den prestigefyllda tävlingen.

De detaljer av unggris som kockarna har att arbeta med är skinka på ben plus fot och ytterligare tre fötter. Dessutom ska de använda antingen blod och/eller fjälster av gristarm.

– Svenskt griskött är en unik produkt och vi vill visa på de smakupplevelser som svenskt griskött ger. Styckdetaljerna är framtagna för att stimulera till användande av hela djuret. säger Maria Forshufvud för Svenskt Kött.

Svensk unggris föds upp på ett flertal gårdar i Sverige. Unggrisen som har valts ut till Bocuse d’Or Europe kommer från Havor som är ett familjejordbruk på Gotland där släktgården gått i arv i elva generationer. På gården får grisarna foder som kommer från det egna lantbruket eller omkringliggande gårdar. Foderblandningarna innehåller ärtor, åkerbönor, korn, vete och rågvete.

Unggrisarna är noga utvalda inom ett smalt viktintervall för att säkerställa en hög och jämn kvalitet. Åldern är cirka 16 veckor och grisarna väger runt 60 kilo vilket är ungefär hälften av den vikt en fullvuxen gris har när den slaktas.

– Vi ser fram emot Bocuse d’Or Europe och håller självklart tummarna för att Sveriges kandidat Tommy Myllymäki ska få en bra placering, säger Maria Forshufvud, vd för Svenskt Kött.

Svensk gris är ett djur i världsklass som får må bra och ha knorren kvar. Som har ett kött som är mört, saftigt och unikt. Men den är en sällsynt delikatess sett internationellt. I Sverige föder vi upp ca 2,5 miljoner grisar, vilket motsvarar knappt 1% av grisuppfödningen inom. Mer fakta om unggrisen samt film som presenterar råvaran finns på svensktkött.se/unggris

Svenskt Kött informerar om svenskt gris-, nöt- och lammkött och nyttan med svensk djuruppfödning. Märket "Svenskt kött" betyder att all köttråvara i produkten är från djur som är fött, uppfött, slaktat och styckat i Sverige. Hela produkten är tillverkad och förpackad i Sverige. Märket står också för att djuren fötts upp i Sverige enligt svensk djurskyddslag som är världens mest omfattande.


2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007