Svenskt Kött efterlyser styckdetaljer till nya styckningsscheman

Branchorganisationen Svenskt Kött ska uppdatera sina styckningsscheman och vill få tips på nya detaljer som bör läggas till. En expertjury kommer att ta ställning till förslagen och tipsaren har möjlighet att vinna ett lyxigt förkläde.


Njurtapp, flankstek och pingvinklubba var några av de nygamla styckdetaljer som lanserades för två år sedan på Svenskt Kötts styckningsscheman för nöt, gris och lamm.

Intresset för styckningsdetaljer har ökat kraftigt de senaste åren. Svenskt Kötts styckningsscheman utgår på klassiskt vis från djurkroppens anatomi. Därför är det också anatomiska detaljer som man vill få förslag på.

– Vi vill inspirera till ökad kunskap om kött och köttdetaljer. Samtidigt vet vi att det finns riktiga köttnördar som gärna vill ha med just sin favoritdetalj. Så hör er till oss med tips, säger Maria Forshufvud, vd Svenskt Kött.

En köttexpertjury bestående av kockarna Johan Jureskog, Karin Fransson, Fredrik Malmstedt samt köttexpert Eric Persson kommer att välja ut vilka nya detaljer som kommer in på schemat som presenteras i höst.

– Planscherna, som ger värdefull kunskap, är så snygga att vi hört att många har ramat in och satt upp dem hemma på väggen, säger Maria Forshufvud, vd, Svenskt Kött.

De som har tips om detaljer hör av sig till info@svensktkott.se. Tre av tipsarna som får med sina detaljer på styckningsschemat kommer att belönas med ett lyxigt förkläde i canvas med skinndetaljer. Tävlingen pågår fram till 11 maj.

Svenskt Kött informerar om svenskt gris-, nöt- och lammkött och nyttan med svensk djuruppfödning. Märket "Svenskt kött" betyder att all köttråvara i produkten är från djur som är fött, uppfött, slaktat och styckat i Sverige. Hela produkten är tillverkad och förpackad i Sverige. Märket står också för att djuren fötts upp i Sverige enligt svensk djurskyddslag som är världens mest omfattande.
2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007