Svenskt Kött presenterar nya styckningsscheman

Intresset för styckningsdetaljer har ökat kraftigt de senaste åren. Trenden kring "nose to tail-köket" - att ta vara på allt kött - inspirerar. Genom att veta mer om detaljerna kan vi ta tillvara köttet bättre och minska svinnet.

Nu presenterar bransch-organisationen Svenskt Kött nya styckningsscheman för gris, nöt och lamm.

- Vi vill inspirera till ökad kunskap om kött och köttdetaljer. Våra nya styckningsscheman är pedagogiskt uppbyggda samtidigt som de också är vackra och unikt illustrerade. Vi är stolta och glada över att nu få presentera dem, säger Maria Forshufvud, vd, Svenskt Kött.

Svenskt Kötts nya styckningsscheman utgår på klassiskt vis från djurkroppens anatomi och adderar sedan styckningsdetaljerna.

- Efterfrågan på kunskap om kött är stor och vi möter nu en del av denna efterfrågan. Vi har fört in några ny-gamla styckningsdetaljer som vi sätter in i ett anatomiskt sammanhang. Med kunskap om var detaljerna sitter blir det också lättare att förstå deras egenskaper för tillagning.

Målgruppen är bred. De nya styckningsschemana kommer bland annat att användas i utbildning av butiksmedarbetare. Förra året utbildade Svenskt Kött över 700 butiksmedarbetare i köttkunskap. Intresset är mycket stort.

Även kockar, kökschefer och studerande vid restaurangskolor kommer att kunna beställa schemat via Svenskt Kötts hemsida. Och intresserade konsumenter.

- Genom att lyfta fram kunskapen om kött vill vi stimulera till intresse för matlagning av alla detaljer, säger Maria Forshufvud. Det ligger i tiden att ta vara på allt och vara resursmedveten.

- Tack vare ett nytt spännande samarbete med ett kreativt team har vi kunna utveckla ett inspirerande kunskapsmaterial i form av styckningsscheman. Det kreativa teamet består av fotograf Tina Axelsson, illustratör Cecilia Carlstedt, Eric Persson, köttgesäll och matinspiratör samt formgivare Daniel Berglund.

Nyheter på Svenskt Kötts styckningsschema

Nöt

Flankstek:En platt och rund detalj som sitter vid djurets ljumske. Den har en lång och grov fiberstruktur med tydlig köttsmak. En detalj som tidigare maldes till färs, men som på senare tid allt oftare säljs hel, delad eller marinerad. Flanksteken är jämntjock och passar därför utmärkt att grilla. Den engelska benämningen är flank steak.

Fjäderbladsbog: En avlång och smal detalj som sitter på djurets skulderblad. Rätt styckad är den senfri med framdelsköttets goda smaker och en mörhet om kan liknas vid filé och biff. Säljs även under namnet "luffarbiff". Den engelska benämningen är Flat Iron Steak.

Njurtapp: En hjärtformad detalj som sitter vid djurets mellangärde och har till uppgift att bland annat hålla upp inälvspaketet. Till skillnad från de flesta andra detaljer finns det bara en njurtapp på djuret. Den kraftiga köttsmaken påminner lite om vilt eller inälvsmat som lever och njure.

Högrevskärna: En marmorerad detalj som sitter på djurets framdel. Den är en del av högreven och förlängningen av entrecoten som går i högreven. Ett smakrikt och mört kött som passar att skivas, stekas, grillas eller helstekas. Andra benämningar är högrevshjärta eller grillstek av högrev.

Lamm

Stek: En del som utgör djurets bakparti. Den består av olika detaljer som med fördel kan styckas ut och tillagas var för sig som till exempel innanlår, rostbiff, fransyska och ytterlår. Rostbiffen passar utmärkt som en portionsstek. Innanlåret som är fritt från senor är mört och fint och kan skivas som biffar.

Gris

Pingvinklubba: En del av lägget på djurets bakparti. Detaljen är svålfri och består av läggkött med ett litet ben att hålla i. En utmärkt detalj att förkoka eller tillaga i ugn för att sedan lägga på grillen. 

Innanlår: En del av skinkan på djurets bakparti. Innanlårets mörhet och form gör den till en mångsidig detalj. Som stek fylld och bunden eller tunt skivad som ett alternativ till kalvinnanlår och wienerschnitzel.  

Märket Svenskt kött

Märket "Svenskt kött" garanterar att all köttråvara i produkten är från gris, nöt, får eller lamm som är fött, uppfött, slaktat och styckat i Sverige och att hela produkten är tillverkad och förpackad i Sverige.Märket står för att djuren fötts upp i Sverige enligt svensk djurskyddslag, vilken är världen mest omfattande.

 • En ny undersökning visar att 7 av 10 svenskar vill kunna se på förpackningen att det är svenskt kött eller svenska charkvaror de köper. Det är en av anledningarna bakom införandet av märkningen "Svenskt kött", som stöds av både handel och bransch.
 • Märket Svenskt kött, som lanserades under 2011 på charkprodukter, är redan välkänt - 2 av 3 konsumenter känner till märket. Under 2012 börjar även svenska köttprodukter förses med märket Svenskt kött.
 • I dag använder 130 företag över hela Sverige märket på sina förpackningar så att konsumenter tydligt kan se vad som är svenskt.
 • Märket "Svenskt kött" bygger på en gemensam överenskommelse mellan Axfood, Bergendahls, ICA, KF, LRF och Svenskt Kött.

  Möt oss på Gastro Nord 24-27/4!

  Träffa även Svenskt Kött på Gastro Nord i Martin & Serveras monter.

  • Tisdag 24/4 kl 11.00 och 13.00
  • Torsdag 26/4 kl 12.00 och 16.00

  Där bjuder vi på ännu mer kött- och styckningskunskap.

  Mer information

  • Pressbilder. Här kan du ladda ner bilder på styckningsschema, och foto på nöt, lamm och gris med det nya märket Svenskt kött:http://www.svensktkott.se/pressbilder
  • Maria Forshufvud, vd, Svenskt Kött, +46 72 741 64 90, maria.forshufvud@svensktkott.se
  2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007