Svenskt kött styckar lamm på Årets Kock 2015

Svenskt kött visar styckning av lamm i sin monter på Årets Kock i Göteborg den 5 februari. Några av Sveriges främsta lammbönder kommer också att berätta om uppfödning av lamm.

Svenskt kött finns på plats under tävlingen med en monter som helt fokuserar på lamm som också är en av huvudråvarorna på Årets Kock. Köttexperten Eric Persson styckar vid fyra tillfällen ett halvt lamm och visar nya styckdetaljer från Svenskt kötts styckningsscheman. Samtidigt berättar lammuppfödare om vad som är ett bra lamm och om svensk lammuppfödning.

De styckningsdelar av gårdslamm från Lammgruppen i Mälardalen som finalisterna i Årets Kock 2015 har att jobba med visas också i montern.

- Svenskt lammkött är fantastiskt och det är en fin råvara som bönderna levererar till Sveriges främsta kockar, säger Maria Forshufvud, vd för Svenskt kött.

Lammen från Lammgruppen består av en treraskorsning som ger friska lamm med god köttansättning. Att föda upp lamm av högsta kvalitet är ett hantverk som kräver kunskap, intresse och känsla för djur och miljö.

I Sverige finns cirka 8 869 lammuppfödare som i genomsnitt äger en besättning på 32 tackor. Under ett år äter vi cirka 1,1 kilo lammkött per person och 2014 ökade konsumtionen av lamm i Sverige med drygt sju procent jämfört med året innan. Den svenska lammuppfödningen ökar också men inte i samma takt. Det innebär att enbart var fjärde lamm vi äter är uppfött i Sverige.

– Svenskt lammkött är på frammarsch. Vi vill förstås att fler väljer att äta lammkött från svenska gårdar. Och glädjande ser vi att det finns bra potential för tillväxt i lammnäringen. Det finns alla möjligheter att möta en ökande efterfrågan på lamm med svenskt lammkött., säger Maria Forshufvud.

På Årets Kockshemsida finns hela programmet med de tider som Svenskt kött visar styckning.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007