Sveriges grisföretagare får smaka på exporten

Grisknorr, hjärna, öron och huvud är några av de delikatesser som kommer att serveras till lunch på Grisföretagardagen i Jönköping den 18 november. Köttkocken Fredrik Malmstedt har komponerat en rätt som drar begreppet nose to tail till sin spets.

– Det talas mycket om de detaljer som vi vill sälja till Kina, men det är inte många som har smakat dem. Därför ville vi sätta knorr på anrättningen, säger Maria Forshufvud, vd Svenskt kött.

Kina är världens näst största importör av livsmedel och världens största konsument av griskött. Men Kinas gränser är stängda för direktimport av svenskt kött. Nästa vecka åker därför landsbygdsminister Sven-Erik Bucht med en svensk delegation till Kina för att fortsätta arbetet med att få till export av bland annat svenskt griskött. För svenska producenter skulle ett handelsavtal innebära mycket.

Menyn består av en varm terrin på bog, hjärna, knorr, öron, huvud, tunga. Griskind och minikorv med en sky smaksatt med öl, kummin och dill.

Allt serverat med potatispuré smaksatt med 24 månader lagrad Svecia.

– Att laga så pass ovanliga detaljer är förstås en utmaning, men det har varit jätteroligt att få jobba med hela djuret, säger köttkocken Fredrik Malmstedt.

Grisföretagardagen arrangeras på Elmia i Jönköping av Gård & Djurhälsan i samarbete med LRF, Sveriges Grisföretagare, Svenska Köttföretagen och Svenskt kött.

Mer info

  • Maria Forshufvud, vd Svenskt kött, telefon: 072-741 64 90
  • Fredrik Malmstedt, kock, telefon: 070-583 69 60

Vill du besöka Grisföretagardagen? Kontakta Sarah Ejermark, Gård & Djurhälsan: 0480-380 86.

Om Svenskt kött

Svenskt kött informerar om svenskt gris-, nöt- och lammkött och nyttan med svensk djuruppfödning. Märket "Svenskt kött" betyder att all köttråvara i produkten är från djur som är fött, uppfött, slaktat och styckat i Sverige. Hela produkten är tillverkad och förpackad i Sverige. Märket står också för att djuren fötts upp i Sverige enligt svensk djurskyddslag som är världens mest omfattande.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007