Tjejer som bor hemma utesluter kött periodvis

De flesta svenska ungdomar äter kött fyra till fem gånger per vecka. En undersökning som Svensk Köttinformation låtit göra visar att de ungdomar som väljer att inte äta kött oftast gör det periodvis. Hemmaboende flickor utan matintresse äter mindre kött än övriga ungdomar.

 Majoriteten av svenska ungdomar äter kött fyra till fem gånger per vecka och de har en okomplicerad inställning till att testa vegetariskt.  

 Var fjärde ungdom har någon gång funderat på att sluta äta kött. Mer än dubbelt så många tjejer som killar säger sig ha funderat över detta. Det är något man är nyfiken på och provar under en tid, inget som behöver vara hela livet.

 "Jag låter bli att äta kött ibland, men under perioder när jag tränar mycket vill jag vara säker på att få i mig tillräckligt med järn och andra viktiga näringsämnen. Då är det enkelt och gott att äta kött."

Daniel, 21 år

 "När jag bodde hemma åt jag inte kött, men nu har jag eget hushåll och väntar barn. Så det var enklast att börja äta kött igen."

Elin, 23 år

 Tjejers ointresse för mat kopplat till vegetarisk kost

 Det finns ett samband mellan tjejers ointresse för mat och funderingar på vegetarisk kost. Fyra av fem av de tjejer som betecknade sig ointresserade av mat har på allvar funderat över att sluta äta kött.

 På frågan om vad eller vem som influerat till tanken svarar 46 procent av dem som funderat över vegetarisk kost "jag själv" eller "flickvän/pojkvän". Media, kändisar eller lärare ger inte några starka influenser om kosthållning.

 Ego och moral

 En kombination av ego och moral förklarar funderingarna över att sluta äta kött. För sin egen personliga säger ungdomarna att de:

  • tror att kött är dyrt
  • tror man blir friskare utan kött
  • tror att en kost utan kött hjälper en att gå ner i vikt

 Moraliskt sett tror man att det skulle vara bra för miljön och man vill "inte äta djur". Hälften av dem som någon gång funderat på att sluta äta kött anger som argument att man inte vill äta djur. 66 procent av tjejer som inte flyttat hemifrån finns i den gruppen.

 Läs mer!

Vill du veta mer om svenska ungdomars inställning till kött, måltider och matlagning? Läs mer om undersökningen

»Svensk Köttinformations ungdomsundersökning

 Källa: Undersökning av United Minds genomförd hösten 2008 genom en onlinepanel.

Totalt intervjuades 1000 personer mellan 15-25 år.

 

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007