Lammkött har en lätt och behaglig smak, och en välsignad mörhet som gör att många delar är färdiga för pannstekning. En klassisk svensk rätt är dillkött som med fördel kokas på lamm, till exempel lammbringa.

Det envisa ryktet om att lamm skulle "smaka kofta" är helt obefogat. Det måste härröra från tiden då man åt mycket gammalt fårkött. Får är numera sällsynt men kan bli mycket gott för de som gillar tydliga smaker, i till exempel rätter som får i kål.

En klassisk fransk smaksättningen med vitlök och rosmarin eller andra örtkryddor är väldigt passande för lamm, men lamm kan kombineras med så mycket mer: spiskummin, svartpeppar, honung, citron, chili, rött eller vitt vin, tomat och paprika är bara några av de goda smakkompisarna.

Under hösten då lammsäsongen är som bäst passar säsongens skörd av rotfrukter extra bra som tillbehör till lammet. Även lite starkare ostar ger en god smakkombination med lamm.