Lena Svensson och Jerry Olsson

Vi heter Lena Svensson och Jerry Olsson och föder upp nötkreatur på vår gård i Gundrastorp i norra Skåne.

Vi började för 25 år sedan i liten skala, och så har vi har byggt upp verksamheten tillsammans år för år. Nu har vi 45 dikor, två avelstjurar och vårt eget stall på gården. Korna är korsningar mellan köttraserna charolais, simmental och angus och det brukar bli 45 kalvar varje år.

Alla djuren släpps på bete

Kalvningen sker i stallet i januari-februari och i slutet på april släpper vi ut alla djuren på naturbete. Under våren och sommaren skördar och samlar vi ihop allt foder från åkrarna, stängslar och flyttar djuren mellan olika betesmarker. Sedan så är det mycket byggande, renoverande och målande. I september tar vi in kalvarna och i februari-mars skickar vi till slakt.

Det är mycket arbete nästan året runt, men det är en spännande utmaning att lyckas få fram ett så smakrikt och gott kött.

Vårt mål är att ta bra hand om våra djur och samtidigt hålla landskapet öppet. Korna ska få gå lösa, äta och sova när de vill. Det ska vara friska och hållbara kor.

Livet på gården

Utöver djuren, åkrarna och betesmarkerna har vi skog, som Jerry sköter om på vintrarna. Det är mycket arbete nästan året runt, men det är en spännande utmaning att lyckas få fram ett så smakrikt och gott kött. Gården, skogen och korna vårt liv.

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!