Angus

Ursprunget finns i östra Skottland i landskapen Aberdeen och Angus och rasen benämndes länge följdriktigt Aberdeen Angus. Den första stamboken upprättades 1862 och rasen är idag en av de mest spridda raserna i världen inte minst på grund av det smakliga köttet. I USA och Kanada dominerar rasen stort.

Rasen var ursprungligen helt svart men finns idag även som en rödbrun variant. Den är naturligt hornlös och anlaget är dominant vilket är en fördel eftersom avkomman då alltid blir hornlös.
Liksom Hereford är Angus en så kallad ”lätt” köttras som redan från början avlats för köttets skull. Angusdjuren klarar sig, precis som Hereford, på magrare beten och grovfoder och köttet är smakrikt och väl marmorerat. Rasen är också känd för sina lätta kalvningar.

Rasen har på senare år vuxit i popularitet och intresset ökar. Antalet renrasiga kor var i Sverige 1 224 stycken år 2014.

Varför svenskt kött Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Näring Statistik och Grafik Djuruppfödning Frågor & svarFörvaring av kött Miljö och klimat Därför väljer vi svenskt kött

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!