Charolais

Charolais kommer, som namnet antyder, från Frankrike och den första stamboken upprättades 1864. Från början var Charolais ett dragdjur, men idag används rasen uteslutande för köttets skull. Djuren är relativt stora med väl utvecklad muskulatur och räknas till de tunga köttraserna. De vita eller crème-färgade täta och korta pälsen gör att djuren är lätta att känna igen. Charolais är den allra största rasen i Frankrike med 1,6 miljoner djur. Det är också den största rasen i Sverige. Den första importen av levande djur till Sverige gjordes så sent som1960.

Djuren har hög tillväxt och ger ett stort köttutbyte. Numera är Charolais den största svenska köttrasen med 4 476 renrasiga kor i medelkoantal under 2014. Den snabba tillväxten ger hög slaktvikt vid relativt låg ålder och ett mört kött med en lägre fetthalt.

Varför svenskt kött Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Näring Statistik och Grafik Djuruppfödning Frågor & svarFörvaring av kött Miljö och klimat Därför väljer vi svenskt kött

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!