Lägre klimatavtryck från svenskt nötkött
Världens genomsnittliga utsläpp per kilo mjölk och nötkött är betydligt högre än motsvarande utsläpp i Sverige. Svensk produktion av nötkött är klimateffektiv även i en jämförelse med EU.
Att producera ett kilo mjölk ger, enligt FNs livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, utsläpp av växthusgaser motsvarande 2,8 kilo CO2-ekvivalenter som världsgenomsnitt. Samma siffra för köttproduktionen i världen är 66 kilo CO2–ekvivalenter per kilo rent kött. Motsvarande siffror för Sverige är ett kilo CO2-ekvivalenter per kilo mjölk och 26 kilo CO2-ekvivalenter per kilo rent nötkött.
Skillnaderna är dock stora beroende på hur köttet producerats.
Skillnaderna är dock stora beroende på hur köttet producerats. Kött som biprodukt från mjölkproduktion ger i genomsnitt i världen upphov till 26 kilo CO2-ekvivalenter per kilo rent kött. Kött från specialiserad köttproduktion ger upphov till betydligt större utsläpp. FAO räknar med hela 97 kilo CO2-ekvivalenter per kilo rent kött. Allra värst ur klimatsynpunkt är kött från djur som enbart gått på mager betesmark. Deras klimatavtryck motsvarar hela 145 kilo CO2-ekvivalenter per kilo rent nötkött. Det är också stora skillnader beroende på var i världen köttet producerats.
Klimatavtryck från världens produktion av nötkött
Region | Klimatavtryck |
kg CO2-ekv/kg kött, rent kött (slaktad vikt) | |
Södra Asien | 107 (75) |
Latinamerika | 103 (72) |
Afrika söder om Sahara | 100 (70) |
Östra och sydöstra Asien | 67 (47) |
Nordamerika | 42 (28) |
Västeuropa | 66 (46) |
Källa: FAO: Tackling climate change through livestock, 2013
Även klimatavtrycken från mjölken varierar stort.
Klimatavtryck från mjölkproduktionen
Region | Klimatavtryck |
kg CO2-ekv/kg | |
Afrika söder om Sahara | 9 |
Södra Asien | 5,2 |
Latinamerika och Karibien | 3,8 |
Västeuropa | 1,6 |
Sverige* | 1,0 |
Världen, genomsnittet | 2,8 |
Källa: FAO och *SIK, Institutet för Livsmedel och Bioteknik
En studie från 2015 av dansk och svensk uppfödning visar att klimatavtrycket i genomsnitt för ungtjurar av mjölkras med en slaktålder på 9–19 månader var cirka 15 kilo CO2-ekvivalenter per kilo rent kött. Samma studie visade att uppfödningen från stutar gav 24 kilo CO2-ekvivalenter per kilo rent kött och att utsläppen från självrekryterande köttproduktion gav 38 kilo CO2-ekvivalenter per kilo rent kött.