Frågor & svar

Populära frågor

Kött är rikt på protein. Men det är inte bara den totala mängden protein som är intressant utan även kvalitén på proteinet som har betydelse. En bra kvalité på protein avgörs av hur många av aminosyrorna som maten innehåller.

Det finns ca 20 aminosyror varav 8 av dem är essentiella (livsviktiga) vilket innebär att vi måste få i oss dem via maten - eftersom kroppen inte själv kan producera dem.

Kött innehåller naturligt alla essentiella aminosyror. Det finns inget motsvarande vegetabiliskt livsmedel som innehåller alla de essentiella aminosyrorna utan vad som då krävs är att man kombinerar olika livsmedel i en och samma måltid för att få i sig alla essentiella aminosyror.  

Den senaste tiden har det blivit allt mer populärt att tillaga carpaccio eller annat otillagat griskött. I olika forum har det framhållits att det är säkert att äta otillagat griskött eftersom köttet numera är trikinfritt. Det stämmer att köttet är säkert vad gäller trikiner men det finns andra risker med att äta otillagat griskött. Livsmedelverket avråder från att äta otillagat griskött.

Griskött bör fortfarande vara genomstekt. Hetta upp maten till cirka 70°C. Bra hygien i samband med matlagningen är också viktig, så att bakterier inte förs över till ett livsmedel som inte ska värmas upp innan det äts.

Orsaken till risken med otillagat griskött, är en bakterie som förekommer hos grisar, Yersinia Eneterocolitica.  Grisarna kan ha bakterien i kroppen utan att själva bli sjuka.

Bakterien kan bli farlig om den får chans att föröka sig i ett livsmedel som inte ska värmas upp innan det äts. Till skillnad från många andra bakterier förökar den sig bra i kylskåpstemperatur och kan bli ett problem i produkter med längre hållbarhet. Y. enterocolitica tål frysning och kan överleva i frysta livsmedel under längre tid - månader till år. Även om livsmedlet upprepade gånger tinas och fryses.

Små barn upp till fyra års ålder är särskilt känsliga för matförgiftning på grund av Yersinia enterocolitica. Symtomen hos barn är oftast feber och diarréer som varar i ungefär två till tre veckor. Hos vuxna varierar symtomen mera. Det kan vara diarréer, kräkningar och magont men också halsont, feber, huvudvärk och ledinflammation. Hos framför allt vuxna kan följdsjukdomar i form av ledsmärtor (reaktiv artrit) eller knölros förekomma. Ledsmärtan kan bestå i över ett år. Denna komplikation drabbar främst personer med en specifik antigen uppsättning.

Källa: Livsmedelsverket

Ja, i Sverige har vi absoluta krav på att djur ska vara bedövade innan slakt. Det är reglerat i lag, inga undantag är tillåtna.

Framdelskött innehåller mer bindväv och grövre muskelfibrer och blir därför mindre mört än bakdelskött. För att få framdelsköttet mört ska man tillaga det med mycket vätska till exempel kokning eller bräsering. Vätskan och vattenångan gör att bindväven lättare bryts ned. Framdelskött som högrev, bringa eller bog är därför lämpliga styckningsdetaljer för många klassiska långkokrätter som kalops, dill- och pepparrotskött.

Bäst är alltid kött med insprängt fett, som håller köttet saftigt, då man ju inte tillför något stekfett vid grillning. Kött från lamm rekommenderas särskilt till grillning. Lammkotletter, lammantrecote och lammbog eller -stek i skivor är utmärkta att grilla. Fettet kan alltid skäras bort efter tillagning. Lamm kan även grillas helt över kolbädd. Det tar många timmar men är trevligt och uppskattat på den stora sommarfesten.  

Grilloljor och marinader smaksätter köttytan. För att en marinad ska kunna tränga in i köttet måste den innehålla någon del vattenbaserad vätska, det krävs också salt eller surt (vinäger eller fruktjuice). Då kan marinaden tränga in en liten bit i köttets yta, men inte särskilt långt.

Enligt tester som ICA provkök har gjort bör köttet marineras i minst två timmar för att ta ordentlig smak. På relativt tunna köttskivor räcker den ytkryddningen för att köttuggan ska upplevas smakrik rakt igenom. För att få ett saftigare kött med hjälp av marinad krävs det att vätskan kommer in i köttet, detta gör man inom livsmedelsindustrin genom att injicera den i köttet, som ett komplement till ytkryddningen.

Vid hård stekning av kött bildas ämnen som troligtvis är farliga för människan. Dessa ämnen har visat sig vara cancerriskförhöjande och mutagena, med förmåga att skada arvsmassan, i tester utförda av Livsmedelsverket. Därför bör man undvika att äta bränt, hårt stekt och hårt grillat kött. De halter som förekommer i svensk mat tillagad under normala förhållanden anses inte ge någon ökad risk för cancer.

Källa: Livsmedelsverket 

Grillning

Bäst är alltid kött med insprängt fett, som håller köttet saftigt, då man ju inte tillför något stekfett vid grillning. Entrecôte i skivor är utmärkt att grilla. Fettet kan alltid skäras bort efter tillagning. Magrare delar som filé kan vara svårare att grilla med bra resultat. Ett sätt att få magrare kött saftigt när det grillas är att vira in det i bacon.  

Ställ en fråga

Vill du ha svar på en fråga rörande kött? Skriv din fråga och e-postadress i formuläret nedan. Skriv gärna ditt namn också. Var noga med att stava e-postadressen korrekt, annars kan vi inte svara.