Frågor & svar

Det är mycket som spelar in för att bakterietillväxt ska ske och kött ska bli ohälsosamt. Exempelvis om köttet ligger i vacuumförpackning eller ej, om det förvarats vid rätt temperatur i butiken, om kylkedjan varit obruten och hur kallt det är i din frys.

Färsk svensk fläskfilé kan förvaras i frys upp till 6 månader, förutsatt att du fryst in köttet före utgång av bäst före-datum. Märk alltid kött som du fryser in med datum, så att du är på den säkra sidan. 

Här kan du läsa mer om förvaring av kött i frys

I Köttskolan finns också en kurs om förvaring och hållbarhet av kött.

Idag är det av våra typiska svenska charkprodukter endast falukorv som är skyddat genom ett särartsskydd. Korven ska innehålla minst 40 procent kött och max 23 procent fett. Endast följande tre tillsatser är tillåtna: Askorbinsyra E300, konserveringsmedel E250, stabiliseringsmedel E450.

Det tidigare begreppet namnskydd omfattade en mängd olika charkvaror som till exempel prinskorv, frukostkorv, fläskkorv, medisterkorv och wienerkorv. För tidigare namnskyddade korvar gäller att hittills vedertagen kvalitet är normgivande även i framtiden. Avsteg får dock göras för att möta importkonkurrens.

Skimret man kan se på skivad skinka (samt även på rostbiff och saltrulle) beror på att fibrerna i köttet inte skurits rakt av. Om snittet blir lite snett på den individuella fibern så reflekteras ljuset från skivan väldigt olika och man får intrycket att den skimrar i regnbågens färger.

Detta är alltså ett ljusfenomen som dessutom förstärks om produkten innehåller mycket vätska. Det kan vara fallet med produkter där vätskebindande E450-E452 (polyfosfat) tillsatts. Om vätskebindande medel är tillsatt i produkten deklareras det i innehållsförteckningen. 

Mörning är en process där köttets egna enzymer, som frigörs vid slakten, bryter ner proteiner i celler och bindväv, så köttet blir mört.

Vacmörat kött styckas först och möras sedan i lufttät förpackning. Hängmörat kött möras som hel djurkropp. Hängmörning sker i kylrum med kontrollerad och låg temperatur mellan 2-4 grader vid 85% luftfuktighet.

Hängmörning var förr den vanligaste metoden att möra kött. Idag används hängmörning som försäljningsargument för kött av högre kvalitet. Om tiden och temperaturen är den samma är det ingen skillnad på mörhet, enligt sensoriska tester.

Dock har hängmörat fått en högre status. Det kan bero på att hängmörning ibland upplevs ge ett mörare kött, sannolikt genom att det hängmörade köttet mörats längre tid och att köttet som valts är av högsta kvalitet. 

I Köttskolan kan du lära dig mer i lektionen mörhet.

Sous vide innebär att köttet tillagas under vakuum i en helt tillsluten plastförpackning under lång tid. Det gör att köttet blir både saftigare och mörare samt att kryddning, köttsafter och aromämnen stannar kvar i köttet.

Ibland är charkprodukter eller färdiglagade kötträtter som säljs i butik tillagade med sous vide-teknik, till exempel färdigkokt julskinka. Även på restaurang är sous vide-rätter vanliga.

Sous vide-tekniken blir allt vanligare i hemmaköken för de matlagningsintresserade.I Köttskolan finns en kurs som heter sous vide där du kan lära dig mer om hur man gör och vilka styckdetaljer som passar extra bra.

Reglerna för kalvkött gäller även för innanmat (som lever). Kött från djur äldre än tolv månader får inte kallas för kalvkött.

Kött från djur upp till åtta månader ska betecknas "ljust kalvkött". Kött från djur som är mellan åtta och tolv månader gamla ska betecknas "kalvkött".

Av märkningen ska även slaktålder framgå: "Slaktålder högst åtta månader" eller "Slaktålder från åtta till tolv månader".

Manuella diskar har rätt klimat för att köttet ska vara fräscht och inte fara illa. Om man lägger kött kallt och inte täcker över det, sker en viss torkning på ytan av köttet. Det beror ju också på hur länge köttet ligger framme.

Om du ser att köttet som du vill köpa har en allt för torr yta, kan du be att få en annan bit av samma köttslag.

Och om du är besviken på en vara, bör du tala med personalen där du har köpt köttet. De brukar vara vänliga och måna om att behålla en bra kund. Det är bra för dem att få reda på om du är besviken, så att de kan bättra sig.

När du köper kött ska du vara uppmärksam på att köttet ser fräscht och aptitligt ut i färg. Kontrollera också och att förpackningen inte innehåller köttsaft.

I Sverige är det lag på att kött ska vara märkt med bäst före-datum. Kontrollera också att datumet inte har gått ut.

Du kan lära dig mer om olika förpackningar i den här lektionen i Köttskolan 

Bäst före-datum ska anges på förpackningen, det säger till vilket datum som livsmedlet garanteras behålla sin kvalitet, under förutsättning att det har förvarats på ett lämpligt sätt. Om temperaturen har betydelse för hållbarheten ska det stå på förpackningen att det är en kylvara.

Många produkter går att äta efter att bäst-före-datumet har passerat, det ska inte förväxlas med sista förbrukningsdag som är en mycket striktare märkning. Här kan du läsa mer om skillnaderna.

Det bästa sättet att kontrollera om kött är ätbart är att i första hand lukta på det och titta på hur det ser ut. Luktar det okej och ser fräscht ut  kan man tillaga en liten bit och smaka på. 

I olika former av vakuumförpackningar gäller regeln att ju närmare bäst före-datum desto mörare kött. Om du inte ska äta köttet före bäst före datum, frys in det tills det är dags att tillaga.

Läs mer här

Bäst före-datum, som anges på förpackningen, säger till vilket datum som livsmedlet förväntas behålla sin kvalitet under förutsättning att det har förvarats på ett lämpligt sätt. Allt kött är märkt med bäst före-datum.

Sista förbrukningsdag säger hur länge livsmedlet är säkert att äta. Märkningen används för livsmedel som kan vara skadliga för hälsan om de äts efter en viss tid. Rå köttfärs och råkorv, som består av mindre bitar eller färs, kan lättare angripas av bakterier än hela bitar kött. Därför är de märkta med sista förbrukningsdag.

Läs mer här

Ställ en fråga

Vill du ha svar på en fråga rörande kött? Skriv din fråga och e-postadress i formuläret nedan. Skriv gärna ditt namn också. Var noga med att stava e-postadressen korrekt, annars kan vi inte svara.