Hur kan ni påstå att djuren mår bättre inomhus under 5 månader om året i Sverige än utomhus året runt i behagligt klimat i Argentina?

Det som vi betraktar som behagligt klimat är inte samma för djuren. Idisslarna har mycket större problem med värme än med kyla eftersom deras matsmältning ger så mycket värme. Ett ungdjur, till exempel en kviga har en kritisk temperatur (då hon måste använda energi från fodret för att hålla kroppstemperaturen) på ca -15 grader. Motsvarigheten för oss människor (utan kläder) är ca  +28 grader. Varma dagar ser man hur djuren söker skugga och vi har i nöt- och lammköttsproduktionen svala stallar som ger en bra "komforttemperatur".

I de stora feedlotsen med många tusen djur i Brasilien och Argentina vattnar man på djuren för att det inte ska bli outhärdligt med värmen.

I Sydamerika är det dessutom vanligt med långa torrperioder där det för de betande djuren är ont om foder. Djuromsorg är inte bara klimat utan i hög grad djurhälsa och god tillgång till bra foder och tillräckligt med vatten.

Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!