Vad är skillnaden mellan vacmörat och hängmörat kött och vad händer under mörningen?

Mörning är en process där köttets egna enzymer, som frigörs vid slakten, bryter ner proteiner i celler och bindväv, så köttet blir mört.

Vacmörat styckas först och möras sedan i lufttät förpackning. Hängmörat kött möras som hel djurkropp. Om tiden och temperaturen är den samma är det ingen skillnad på mörhet, enligt sensoriska tester. Dock har hängmörat fått en högre statut, antagligen för att det i praktiken får hänga lite längre.

Hängmörning var förr den vanligaste metoden att möra kött men idag uppfattas hängmörning som exklusivt av många konsumenter. Detta beror på att hängmörning ibland upplevs ge ett mörare kött, sannolikt genom att det hängmörade köttet mörats längre tid och att djuren som valts är av högsta kvalitet. Hängmörning sker i kylrum med kontrollerad och låg temperatur mellan 2-4 grader vid 85% luftfuktighet.

 

Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!