Kan man äta rått griskött utan risk att bli sjuk?

Den senaste tiden har det blivit allt mer populärt att tillaga carpaccio eller annat otillagat griskött. I olika forum har det framhållits att det är säkert att äta otillagat griskött eftersom köttet numera är trikinfritt. Det stämmer att köttet är säkert vad gäller trikiner men det finns andra risker med att äta otillagat griskött. Livsmedelverket avråder från att äta otillagat griskött.

Griskött bör fortfarande vara genomstekt. Hetta upp maten till cirka 70°C. Bra hygien i samband med matlagningen är också viktig, så att bakterier inte förs över till ett livsmedel som inte ska värmas upp innan det äts.

Orsaken till risken med otillagat griskött, är en bakterie som förekommer hos grisar, Yersinia Eneterocolitica.  Grisarna kan ha bakterien i kroppen utan att själva bli sjuka.

Bakterien kan bli farlig om den får chans att föröka sig i ett livsmedel som inte ska värmas upp innan det äts. Till skillnad från många andra bakterier förökar den sig bra i kylskåpstemperatur och kan bli ett problem i produkter med längre hållbarhet. Y. enterocolitica tål frysning och kan överleva i frysta livsmedel under längre tid - månader till år. Även om livsmedlet upprepade gånger tinas och fryses.

Små barn upp till fyra års ålder är särskilt känsliga för matförgiftning på grund av Yersinia enterocolitica. Symtomen hos barn är oftast feber och diarréer som varar i ungefär två till tre veckor. Hos vuxna varierar symtomen mera. Det kan vara diarréer, kräkningar och magont men också halsont, feber, huvudvärk och ledinflammation. Hos framför allt vuxna kan följdsjukdomar i form av ledsmärtor (reaktiv artrit) eller knölros förekomma. Ledsmärtan kan bestå i över ett år. Denna komplikation drabbar främst personer med en specifik antigen uppsättning.

Källa: Livsmedelsverket

Varför svenskt kött Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Näring Statistik och Grafik Djuruppfödning Frågor & svarFörvaring av kött Miljö och klimat Därför väljer vi svenskt kött

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!