Det kommer larmrapporter om hälsorisker som tjocktarmscancer, hjärt- och kärlsjukdomar och så vidare. Borde jag reducera mitt köttintag?

Det beror naturligtvis på hur stor din köttkonsumtion är, ifall du ska öka eller minska den. Kroppen mår bäst av att hämta protein från olika proteinrika livsmedel. Det finns flera nya undersökningar och studier som visar att hälsorisker som resulterar i tjocktarmscancer, hjärt- och kärlsjukdomar och så vidare är väldigt komplext. Man måste ta hänsyn till en persons hela levnadssätt för att kunna läsa ut samband mellan kost och sjukdomar.

Det som nyare studier visar är att en väl sammansatt kost av oprocessade råvaror, med en bra balans mellan protein, fett och kolhydrater är det bästa för kroppen. Högvärdigt protein (som finns i kött) är lätt för kroppen att ta upp. Att äta bra fett och kolhydrater med lågt glykemisk index är det allra bästa för kroppen.

De flesta äter för lite grönsaker. Rekommendationen är 500g per dag, vilket de flesta svenskar inte kommer upp i. Många äter också på tok för mycket socker och raffinerat vetemjöl. Sedan spelar även andra faktorer in, som rökning eller snusning, alkoholvanor, motionsvanor och stress.

Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!