Ska vi sluta äta rött kött?

Enligt cancerrapporten från WHO (från 2007), bör man minimera sin konsumtion av charkprodukter och minska ner sin konsumtion av så kallat "rött kött".

Rapportens slutsats var inte att man ska sluta äta "rött kött", utan ha en måttlig konsumtion, vilket är ungefär 500 g tillagat kött i veckan för vuxna personer. Enligt rapporten är det också viktigt med en blandkost med mycket grönsaker samt regelbunden motion för att förebygga cancer. När det gäller rapportens rekommendation att undvika charkuterivaror kommer SLV att göra en djupare analys av de studier som ligger bakom just den slutsatsen, för att bedöma hur relevant rådet är för svenska förhållanden. I väntan på denna genomgång ändrar Livsmedelsverket inte på sina kostråd.

Det handlar bland annat om att granska vilka charkuterivaror som har studerats och halterna av olika tillsatser som finns i produkter på den svenska marknaden. Källa: SLV:s (Svenska Livsmedelsverket), tidning Vår Föda, nr 1/08.

Tilläggas bör även att det finns inte någon enhetlig svensk definition av uttrycket ”rött kött”. Indelningen i rött och vitt kött kommer från nordamerikansk terminologi. Rött kött avser då nöt, gris, lamm samt vilt. Kött från fågel räknas som vitt med undantag av struts, som är en fågel men vars kött räknas som rött.

 

Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!