Varför kastreras smågrisar?

Kastrering av hangrisar utförs för att förhindra förekomst av galtlukt och galtsmak i grisköttet. En klar majoritet av de hangrisar som föds ute i Europa och i Sverige kastreras i dag vid ett par dagars ålder i syfte att undvika att köttet vid upphettning ska lukta och smaka illa.

Galtlukt uppkommer hos vissa hangrisar i samband med att de blir könsmogna. Köttet blir då för de flesta människor inte bara mindre gott utan snarare fullständigt oätligt. Galtlukt orsakas främst av de naturligt förekommande hormonerna androstenon och skatol hos grisen.

Från och med den första januari 2016 måste alla grisar bedövas i samband med att de kastreras, enligt en ändring i djurskyddsförordningen. Grisuppfödare kan, efter utbildning sköta om bedövningen själva utan veterinär närvarande.

Grisar har sedan 2012 fått smärtlindring när de kastreras, enligt en frivillig överenskommelse i branschen. Tidigare har det enligt svensk lag inte varit möjligt för djurägarna att själva få bedöva sina grisar, för detta krävdes en veterinär.

 Läs mer om kastrering av grisar hos LRF.

Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!