Finns det transfett i kött?

Ja, det finns transfett i kött, men i mycket små mängder.

Griskött innehåller minst transfett, endast 0,2 procent av den totala mängden fett utgörs av transfett. Det innebär att den som äter en fläskkotlett med fettranden kvar får i sig 0,012 g transfett. (Jämför med ett wienerbröd som ger 0,660 g.)

I fettet från nötkött utgör transfett 3,4 procent av totalfettet. Det innebär att den som äter en stekt biff får i sig 0,11 g transfett. (Jämför med ett hekto småkakor som ger 1,40 g).

I får/lammkött kan transfettsyror variera mellan 4,3−9,2 procent av totala fettet. Transfett från lammkött spelar dock liten roll i svensk kost eftersom vår konsumtion av lamm är så låg, ca 1 kg per person och år.

WHO rekommenderar att transfett inte ska ge mer än 1 procent av dagsintaget av energi. För den som äter 2000 kcal per dag innebär det max 2,2 g transfett per dag.

Här kan du läsa mer om kött och fett.

Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!