Hur kan ni påstå att djuren mår bättre inomhus under 5 månader om året i Sverige än utomhus året runt i behagligt klimat i Sydamerika?

Djuromsorg är inte bara utomhusklimat utan i hög grad djurhälsa och god tillgång till bra foder och tillräckligt med vatten.

Det som vi människor betraktar som behagligt klimat är inte samma för djuren. Idisslarna har mycket större problem med värme än med kyla eftersom deras matsmältning ger så mycket värme.

En kviga har en kritisk temperatur (då hon måste använda energi från fodret för att hålla kroppstemperaturen) på ca -15 grader. Motsvarigheten för oss människor (utan kläder) är ca +28 grader. Varma dagar ser man hur djuren söker skugga och i Sverige har vi i nöt- och lammköttsproduktionen svala stallar som ger en bra "komforttemperatur".

I Sydamerika hålls ofta djuren i stora anläggningar, så kallade feedlots i slutet av produktionen. En feedlot kan innehålla många tusen djur. Där ska djuren äta upp sig före slakt, och där häller man vatten på djuren för att det inte ska bli outhärdligt med värmen.

I Sydamerika är det dessutom vanligt med långa torrperioder där det för de betande djuren är ont om såväl vatten som foder. I Sverige har vi en riklig tillgång på friskt vatten.

Läs mer om svensk djuruppfödning här

Varför svenskt kött Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Näring Statistik och Grafik Djuruppfödning Frågor & svarFörvaring av kött Miljö och klimat Därför väljer vi svenskt kött

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!