Tunga

Tunga kan serveras rimmad, kokt med rotmos och pepparrotssås eller med kokt potatis och senapssås. Den kan även serveras kall i tunna skivor som smörgåspålägg eller på en charktallrik.

Tillagning

Tungan ska först rimmas och sedan kokas. Kokt tunga kan man servera på samma sätt som rimmad fläsklägg. Traditionellt kryddas lagen med gul lök, kryddnejlika, vitpeppar och lagerblad. Efter kokningen, när tungan fortfarande är varm, drar man av skinnet, det går lätt om man använder en liten kniv.

Rimmad, kokt och kall skinka skivas tunt, det är ett utmärkt smörgåspålägg och kan även blandas ner i en lunchsallad eller i en pastarätt istället för kokt skinka. Ett fat med tunna skivor av kokt tunga passar även att servera på en buffé, då kan man med fördel droppa över en vinägrett.

I butiken

Gristunga kan beställas i butiker med manuell köttdisk. Beräkna cirka 75 g till en pastasås, sallad eller på en buffé. När tungan ska ätas till huvudrätt går det åt ca 150 g/portion.

Relaterade artiklar om gris

Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött