Oxbringa

Bringa, också kallad oxbringa eller nötbringa, kommer från främre delen av nötdjuret. Därför benämns det som framdelskött och är ett kött som behöver lång tillagning.

Ångande varm rimmad oxbringa med rotmos eller pepparrotssås är en älskad svensk klassiker men också en fin bekräftelse på vilken fantastisk råvara bringan är när den tillagats på riktigt vis, långsamt och i låg temperatur.

Tillagning

Rimmad oxbringa, där köttet legat i saltlake (salt och vatten) är vanligare än färsk bringa i svenska butiker. Färsk bringa i sin tur är en väldigt vanligt till BBQ, alltså långsam grillning, framförallt i USA. Färsk, hel oxbringa kan också fyllas och ugnsbakas som en rulle. Bringa kokt med ben ger en mustig buljong som kan användas som stomme i grytor och soppor, till den svenska klassikern pepparrotskött eller fransk pot-au-feu. Koktiden för bringa med ben är närmare tre timmar, utan ben drygt två, beroende på vikt och tjocklek.

Att bräsera (grytsteka med ganska lite vätska) eller sjuda (i rikligt med vätska) är de två huvudmetoderna för både färsk och rimmad bringa. Spadet som bildas är oslagbart, fullt med glittrande små fettdroppar. Detta är ljuvligt som det är, men lämpar sig också för att redas av lätt. Traditionellt har man haft lagerblad, pepparkorn och lök i koket, men här finns många möjligheter, exempelvis vitlök, chili, ingefära, citruszest, vitt vin, öl, soja, dillfrön, korianderfrön, stjärnanis och allehanda örter. Man kan också ugnsbaka både färsk och rimmad bringa på låg värme, med gott resultat.

Förutom rotmos (med senap vid sidan om) och pepparrotssås kan kokt rimmad oxbringa serveras både varm och kall på många vis. I vår receptbank har vi flera recept med oxbringa. Särskilt lyckat blir det med pikanta smaksättare som senap, pepparrot, kapris eller pickles.

Tärnad rimmad oxbringa ingår av hävd i en vällagad pyttipanna. Traktörlåda är pytt på rimmad och/eller färsk oxbringa samt lök och potatis med stekt ägg. Tunnskivad oxbringa kan bräckas och serveras med potatis eller rotfrukter, och är även ett fantastiskt pålägg, gärna tillsammans med senap eller pepparrot, på rågbröd eller kavring. I anglosaxiska länder görs pastrami och corned beef ofta på oxbringa.

I butiken

Oxbringa är ett stort platt stycke kött som ofta säljs ihoprullat och uppbundet eller nätat, som ett slags liten stek. Köttet är kortfibrigt, rikt på bindväv och insprängt fett, och får en lite saftigare konsistens än andra motståndskraftiga styckdelar som högrev och bog. Beräkna 125 gram kött per person för varmrätter och cirka 30 gram på en smörgås.

Kalvtunnbringa

Bringan är kalvens bröstkorg och revben. Den tjockare delen av kalvbringan kan sågas till ribs, som passar utmärkt att steka eller grilla. Tunnbringan kan skäras fris från hinnor, ben och brosk och rullas ihop med någon god fyllning. Sedan kan den stekas i ugn eller bräseras.

Kalvkött är generellt ljusare, mindre marmorerat och mörare än köttet från äldre nötdjur. Eftersom det kommer från mindre djur är styckdetaljerna också mindre än för nötköttet.

Tillagning

Köttet från bringan används oftast för kokning. Några exempel är kokt rimmad bringa, pepparrotskött och grytor. Tunnbringa med eller utan ben kokas till dillkött eller kalvfrikassé. Benfri tunnbringa passar för bräsering till exempel kalvrulad. Den duktiga matlagaren fyller bringan med örter eller färs, rullar, binder ihop och bräserar.

Innertemperaturer för kalv: Rare: 55°C | Medium: 60°C | Well Done: 75°C

I butiken

Kött från bringa kan köpas färskt eller rimmat. Köper du kött med ben, beräkna cirka 200 gram kött per person. Köper du kött utan ben 100–125 gram.

Alla styckningsdetaljer av nöt

Klicka för att se styckningsschemat större
Ladda ner styckningsschemat