Mellangärde

Mellangärde eller skirt steak på engelska är en tunn muskel nedanför revbenen. Den kan delas upp i inre och yttre bringfäste och tillagas ungefär som flankstek.

Tillagning

Köttet är smakrikt med långa muskelfibrer. Den är lämplig att steka eller grilla hel, gärna marinerad först, på samma sätt som flankstek. Den kan också tillagas under längre tid på lägre värme, i gryta eller ugn, för att bli mjukare.

Vid brässering i gryta kan man först rulla ihop den och fylla med exempelvis hackade örter och lök. När man skär upp outside skirt är det viktigt att skära tvärs över muskelfibrerna, om man skär längs med fibrerna istället så blir det betydligt mer tuggmotstånd. 

I Mexiko används finstrimlat mellangärde till fajitas. Det är även utmärkt i en asiatisk wok eller i en bolognese-sås till pastan.

I butiken

Mellangärde mals oftast ner till köttfärs eller används som ingrediens i korv men det kan även specialbeställas i butiker med manuell köttdisk.

Portionsvikt/inköpsmängd: 100-125 g kött per person i en köttgryta

Relaterade artiklar om nöt

Varför svenskt kött Därför väljer vi svenskt köttKött från Sverige Styckdetaljer Charkuterier Köttkvalitet Köpa, laga och förvara Statistik Näring Uppfödning, miljö och klimat Frågor & svarFörvaring av kött