Fläsklägg

Rimmad fläsklägg med rotmos och senap tillhör de mest klassiska rätterna i den svenska husmanskosten. Balansen mellan rotsakernas sötma, senapens pikanta smak och det salta smakrika köttet är perfekt.

Tillagning

Många läggrätter blir bättre om man lagar dem en eller ett par dagar i förväg. Låt köttet stå i sitt kokspad så återfuktas det.

Färsk fläsklägg – som man ibland kan få specialbeställa – kan kokas och användas till aladåb eller grytor. Den kan skivas och bräseras och användas på samma sätt som kalvlägg till osso buco.

Rimmad fläsklägg kokas med i klassisk svensk ärtsoppa och tärnas sedan och läggs tillbaks i soppan.

Framlägg benfri av Gris
Framlägg benfri
Framlägg delad av Gris
Framlägg delad
Baklägg av Gris
Baklägg
Baklägg skivad av Gris
Baklägg skivad

I butiken

Fläsklägg säljs framförallt rimmad, men även rökt och färsk. Svålens sitter nästan alltid kvar på köttdetaljen. Ibland är den med ben, ibland utan. Räkna med 250 gram fläsklägg med ben, fett och svål per person.

Alla styckningsdetaljer av gris

Klicka för att se styckningsschemat större
Ladda ner styckningsschemat