St Louis revben med chili och vinägerglaze

Dessa St Louis revben med chili och vinägerglaze tar sin lilla tid att laga, men det är värt det! Stor del av tiden sköter de sig själva i ugnen och du kan ägna dig åt tillbehören eller något annat.

Ingredienser

4 portioner

1 St Louis revben, ca 2,5 kg
2 msk grovt salt
2 msk svartpeppar, grovmalen
½  msk       ​paprikapulver
2 ½ dl         äppeljuice
2 ½ dl         äppelcidervinäger
1 sats         chili och vinägerglaze, se recept nedan

Chili och vinägerglaze:
1 dl aprikosmarmelad
1 dl sweet chilisås
2 dl äppelcidervinäger

BBQ-sås:
1 gul lök, finhackad
1 msk rapsolja
1 vitlöksklyfta, pressad
1 burk krossade tomater, 400 g
2 msk tomatpuré
½ tsk svartpeppar, grovmalen
½ tsk salt
½ tsk paprikapulver
½ tsk sambal oelek
1 krm kryddnejlikor, malda
1 tsk socker

Caesarsallad med brödkrutonger:
2 krukor romansallat
1 dl färskriven parmesan
Salt och peppar

4 skivor surdegsbröd
1 msk smör (till stekning)

Caesardressing:
1 dl majonnäs
3 msk citronsaft (färskpressad)
2 sardell- eller 3-4 ansjovisfiléer
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk dijonsenap

Till servering:
bakad sötpotatis med crème fraiche och gräslök

Gör så här

Blanda ihop salt, peppar och paprikapulver. Krydda St Louis Cuts på ovan, insidan och på kanterna. Häll äppeljuice och vinäger i en sprayflaska. Lägg in revbenen i smoker, grill eller ugn på 110-125°C i 3-4 timmar, öppna INTE smokern, se bara till att hålla temperaturen jämn. Öppna smokern, grillen eller ugnen efter 3-4 timmar och kolla på ”barken” (dvs ytan), spraya med juice- och vinägerblandningen och stäng, gör detta var 30-40 minut och se till att hålla jämn temperatur i smokern/grill/ugn. När revbenen kommit upp till 85°C i tjocka delen av köttet, ta ut, pensla med chili och vinägerglaze, vira in i bakplåtspapper och lägg i kylbox, låt vila i 30 min-1 timme innan den serveras.

Chili och vinägerglaze:
Blanda marmelad, chilisås och vinäger i en kastrull, koka upp, ta av från värmen. Använd sen som glaze.

BBQ-sås:
Fräs löken i olja utan att den tar färg. Tillsätt vitlök. Häll på krossade tomater och tillsätt tomatpuré och samtliga kryddor. Koka upp, sänk värmen och sjud 20−25 minuter.

Caesarsallad:
Dressing: Mät upp majonnäs, citronsaft, sardeller, vitlök, senap och worcestershiresås i en liten mixer och kör till en slät sås.
Stek brödet gyllene i smör eller olja Blanda sallatsbladen skurna i bitar med dressingen precis inför serveringen. Strö över osten och krutongerna. Peppra.

Servera spjällen med bakad sötpotatis, BBQ-sås och caesarsallad.

Tips!

Om du inte får tag på St Louis revben går det att byta ut dem mot tjocka revben.

För att vara säker på att köttet är svenskt kan du kolla efter märket Kött från Sverige, då vet du att det är fött, uppfött, slaktat, förädlat och förpackat i Sverige.

Visste du att svenska grisar har bland den lägsta klimatpåverkan i världen?

Sveriges grisbönder jobbar hela tiden med att minska utsläppen av klimatgaser ifrån djurhållningen. Arbetet har gett resultat. Den svenska grisens klimatavtryck har minskat med ca 20% sen 2005. Att de lyckats med detta beror främst på en god djuromsorg, friska djur och sund avel. Detta tillsammans med bra foder baserat på biprodukter, åkerböna, ärta och minskad andel soja leder till en hållbar utveckling inom den svenska grisproduktionen.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen