Grillad biff med grillade grönsaker och italienskt kryddsmör

Grillad biff med italienskt kryddsmör som sakta får smälta över det nygrillade köttet och till det serveras grillade grönsaker, kan det bli bättre än så? Snabbt och enkelt, och mycket gott.

Ingredienser

4 portioner

4 skivor biff á 125 g
2 tsk rapsolja
salt och grovmalen svartpeppar

Grillade grönsaker:
2 msk rapsolja
1 knipplök i bitar
1 gul paprika,
1 röd paprika,
1 zucchini
250 g sockerärter
salt och peppar

Italienskt kryddsmör:
50 g smör
25 g parmesan, riven
4 bitar soltorkade tomater, hackade
½ kruka basilikablad eller 2 tsk torkad basilika
1-2 vitlöksklyftor
salt och malen svartpeppar

Till servering:
ugnstekta potatisklyftor

Gör så här

Italienskt kryddsmör:
Blanda samman smör, parmesan, tomater, basilika, vitlök salt och peppar. Rulla ihop till en rulle och lägg det i frysen.

Grönsakswok:
Woka först lök, därefter paprika och zucchini. Tillsätt till sist sockerärterna. Krydda med salt och peppar.

Pensla biffarna med olja. Krydda med salt och peppar. Grilla dem 2−3 minuter per sida.

Servering: Servera biffarna nygrillade toppade med italienskt kryddsmör tillsammans med grillade grönsaker och ugnsstekta potatisklyftor.

Tips!

Om du inte har tillgång till utegrill går det utmärkt att gilla köttet i ugn, 275°. Du kan annars grilla i grillpanna eller steka i stekpanna.

Vill du vara säker på att köttet är svenskt kan du titta efter märket Kött från Sverige när du handlar.

Visste du att vi behöver fler betande djur för att rädda den biologiska mångfalden?

Hagmarker där betesdjur vistats länge och som inte plöjts under en längre tid, så kallade naturbetesmarker, har en stor artrikedom och kan ha över 40 arter på en kvadratmeter. Naturbetesmarker kan vara lika artrika som regnskogen och är livsmiljön för många utrotningshotade arter. Beteshagen är ett hem för många växtarter men också mängder av fjärilar, skalbaggar, bin och fåglar. För att bevara biologisk mångfald och ett bördigt landskap behövs ungefär ett nötdjur per hektar.

Om dessa betesmarker inte vårdas av betande djur försvinner den floran och faunan. Enligt Naturvårdsverket behövs fler betande djur för att klara Sveriges miljömål om biologisk mångfald.

»Läs mer om varför du ska välja svenskt nötkött här.

FLER RECEPT

Rulla till toppen