Ett annat namn på Bryggarbiff är Sjömansbiff eller Boeuf Nelson. Det som skiljer bryggarbiffen från sjömansbiffen är att man har tomatpuré och morötter i bryggarbiff, och så serveras ofta andra tillbehör till, som HP-sås. En jättegod allt i ett-rätt som passar perfekt till söndagsmiddag.
Bryggarbiff
Ingredienser
4 portioner
ca 500 g nötkött av bog eller ytterlår, skivat
4 gula lökar
12 medelstora potatisar
1 ½ tsk salt
2 krm svartpeppar, malen
2 msk smör
1 dl vatten
1 msk tomatpuré
½ tsk timjan
1 flaska (33 cl) porter, mörkt öl eller buljong
1 msk persilja, hackad
Till servering:
HP-sås och gröna ärtor
Gör så här
Krydda köttet med salt och peppar. Skala och skiva lök och potatis. Bryn köttskivorna på båda sidorna i hälften av smöret. Är köttskivorna stora, dela dem i mindre bitar. Ta upp köttet och lägg det på en assiett.
Stek löken i resten av smöret. Ta upp även löken. Häll vattnet i stekpannan, tillsätt tomatpuré och vispa så att alla smakämnen från köttet och löken följer med. Sila skyn.
Varva potatis, kött och lök i en gryta. Krydda mellan varven med timjan, och salta på potatisen. Börja och sluta med potatis. Häll på skyn och öl eller buljong. Koka upp, sänk värmen till låg och sjud grytan under lock tills potatisen är mjuk och köttet mört, ca 45 minuter.
Servera grytan överströdd med hackad persilja, och bjud ärtor och HP-sås till.
Tips: Bryggarbiff kan också sjudas i ugn, 200°C i järngryta eller ugnssäker form med lock.