Cajsa Wargs kryddskinka

Cajsa Wargs klassiska julskinka klappas in med mängder av kryddor och örter, som blir som ett hölje runt köttet. Trevlig att servera på julbordet eller på en buffé. För att inte tala om vilka goda mackor det blir med tunna skivor av kryddskinkan.

Ingredienser

24 portioner

3 kg rimmad skinka
2 tsk hela nejlikor
2 tsk kryddpepparkorn
2 tsk rosmarin
2 tsk mejram
5 lagerblad

Du behöver också:
köttermometer

Gör så här

Värm ugnen till 175°. Spola av skinkan med kallt vatten. Ta bort eventuellt nät och skär bort svålen.

Stöt kryddorna tillsammans i en mortel. Gnid in skinkan med kryddblandningen. Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i skinkan. Svep in skinkan väl i aluminiumfolie.

Lägg skinkan i en långpanna och ställ in den i ugnen. Beräkna tillagningstiden till 50−75 minuter per kilo, alltså mellan 3 och 3½ timme, beroende på om skinkan är rund eller avlång. Avbryt tillagningen när termometern visar 72°.

Ta ut skinkan och låt den vila 15 minuter. Kyl den sedan.

Servering: Skär tunna skivor av den kalla skinkan och servera på julbordet. Skinkan passar även att serveras som smörgåspålägg. 

FLER RECEPT

Rulla till toppen