Charkuteristens julpastej

Här hittar du receptet på charkuteristens julpastej – en härlig, hemlagad pastej som är trevlig att bjuda på till jul. Den passar så klart lika bra på julbordet som att servera som förrätt på ett julkalas med sittande middag. Önskar du en bredbar pastej kan du mala fläsk och lever.

Ingredienser

Mängd: 1,2 liter

350 g magert färskt eller rimmat sidfläsk
300 g lever av gris eller nöt
½ liten rödlök
1 dl vispgrädde
1 dl vetemjöl
3 dl buljong från kokningen
2 tsk salt (1 tsk om rimmat fläsk används)
1 tsk socker
1 krm muskotnöt, malen/riven
½ tsk timjan
½ tsk mejram
2 krm malen vitpeppar

Gör så här

Värm ugnen till 200°.

Skär bort svålen på fläsket och skär det i bitar. Koka upp vatten och lägg ner fläsket. Koka upp, sänk värmen till medel och sjud 20 minuter.

Skär några snitt i levern och skölj den under rinnande kallt vatten. Koka upp vatten och skålla den i kokande vatten ca 30 sekunder.

Ta upp fläsket och mät upp 3 dl av buljongen. Vispa samman grädde och mjöl i en skål. Tillsätt den heta buljongen och vispa till en slät redning.

Kör fläsk, lever och lök i en matberedare så det blir finfördelat. Fläsket skall vara hett. Häll i redningen och tillsätt salt och kryddor. Blanda noga.

Häll upp smeten i en smord ugnssäker form ca 1,2 liter och grädda på nedersta falsen i ugnen ca 45 min.Täck med folie efter 30 minuter. När pastejens innertemperatur är 70° är pastejen klar. Kontrollera med en köttermometer.

Ställ pastejen kallt till nästa dag.

Varför ska man välja svenskt kött?

När du väljer svenskt kött får du mer än en god råvara till din måltid. Du bidrar också till en lägre klimatpåverkan globalt, lägre antibiotikaanvändning i världen, en ökad biologisk mångfald, fler svenska arbetstillfällen samt en ökad svensk försörjningstrygghet. Det känns bra både i magen och hjärtat.
» Läs mer om varför du ska välja svenskt kött

FLER RECEPT

Rulla till toppen