Äpple och griskött passar fint ihop. Här kokar vi en stek av skinka i äppelcider, och kokspadet tas tillvara i en härlig sås.
Ciderkokt skinka
Ingredienser
8 portioner
1 kg färsk skinkstek
4 dl äppelcider
1 dl soja
1 gul lök, i klyftor
2 vitlöksklyftor, i bitar
6 enbär, krossade
1 ½ tsk dragon
½ tsk salt
Sås:
kokspad
1 dl vispgrädde
1 msk vetemjöl
Till servering:
smörstekta äppelklyftor
surkål
kokt potatis
Du behöver också:
köttermometer
Gör så här
Koka upp cider, soja, lök och kryddor. Sätt röret från köttermometern i den tjockaste delen av köttet och lägg ner det i den kokande vätskan. Koka upp, sänk värmen och sjud under lock tills köttets innertemperatur är 70°. Det tar drygt en timme. Ta upp köttet och sila kokspadet.
Sås:
Blanda samman grädde och vetemjöl och vispa ner det i kokspadet. Koka upp, sänk värmen och sjud 5 minuter.
Servering:
Skär skinksteken i tunna skivor och lägg på uppläggningsfat. Servera med såsen, äppelklyftor, surkål och potatis.