Daal med röda linser

Om daal är en soppa eller en gryta låter vi vara osagt. ”När man gör en gryta så är tiden viktig. Ju längre grytan får koka och ju längre den får stå desto godare blir den faktiskt” säger Anette Rosvall. ”Man brukar säga att smakerna gifter sig, men kanske de bara trivs bättre ihop ju längre de får umgås vad vet jag?” Den här grytan (eller soppan) har dock extra allt. 

Ingredienser

6 portioner

400g grytbitar av svenskt lamm eller 800g svensk lammbog med benet kvar
5 cm färsk ingefära, riven
1 stor gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 grön chilifrukt, finhackad
3 msk ghee eller smör
1 msk garam masala
1 msk spiskummin
1 tsk gurkmeja
½ msk torkad koriander
½ krm socker
1 lagerblad
2 ½ dl röda linser
1 citron, skal och saft
4 färska tomater, tärnade
1 liter vatten
1 tsk salt

Till servering:
yoghurt
bröd

Gör så här

Lägg smör eller ghee i en stor gryta och hetta upp. Lägg ner ingefära, lök, vitlök och chili. Tillsätt garam masala, spiskummin, gurkmeja, koriander, socker och lagerblad. Rör om och låt kryddorna få släppa alla sina smaker och dofta oemotståndligt.

Lägg ner köttet och linserna i grytan. Häll ner citronsaften, tomaterna, vattnet och saltet. Koka upp, sänk värmen till låg och sjud ca 60 minuter eller ungefär lika lång tid som det tar tills köttet är klart och lossnar från benet.

Före servering, ta upp köttet och skär det i mindre bitar. Mixa soppan, häll tillbaka i grytan och bjud köttet till samt yoghurt och bröd.