Julens förkokta revbensspjäll med ingefärsglaze

Revbensspjäll vill vi gärna ha på julbordet – som julens förkokta revbensspjäll med ingefärsglaze. Koka spjällen i förväg, så behöver de bara glaseras och värmas på själva julafton. De kan också serveras som varmrätt med potatismos och gräddsås. Receptet går utmärkt att dubblera.

Ingredienser

4 portioner

800 g tjocka revbensspjäll
1−1½ liter kraftig buljong

Glaze:
2 msk smör
2 msk svartvinbärsgelé
1 tsk malen ingefära

Till servering:
potatismos
gräddsås
äppelmos

Gör så här

Lägg spjällen i en kastrull. Koka upp buljongen och häll den kokande buljongen över spjällen så att det täcker. Låt koka upp, sänk värmen och låt spjällen sjuda under lock ca 45 minuter.

Ta upp spjällen och låt dem svalna. Så här långt kan spjällen förberedas. Det går bra att frysa in dem, om du vill förbereda inför jul.

Servering: Värm ugnen till 175°. Lägg smör, gelé och ingefära till glaze i en liten kastrull. Hetta upp och rör så att smöret och gelén smälter.

Dela spjällen i ribbor och lägg dem i en ugnssäker form. Värm i ugn tills spjällen är genomvarma. Pensla med glaze mot slutet.

Servera spjällen som varmrätt med potatismos, gräddsås och äppelmos, eller lägg dem i en fin karott och ställ dem på julbordet.

Tips! Byt ut buljongen mot glögg för extra julsmak

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen